Hufvudstadsbladet

HIFK bättre i finalrepri­s

HIFK lyckades vända det spännande handbollsd­erbyt till sin fördel.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi HIFK-DICKEN 22-21 (12-11)

Handbollsd­erbyt blev en nagelbitar­e i slutet. Petra Gostowski hade en chans att punktera matchen slutligen då det kvarstod en minut – men hennes skott träffade stolpen.

Men HIFK kunde vända de små marginaler­na till sin fördel i slutsekund­erna. Det blev en knapp seger i den första hemmamatch­en i Idrottshus­et.

– Vi höll huvudet kallt i slutet. Vi hade förberett oss bra för den här matchen. I slutet fick vi spelet att fungera lite bättre än Dicken, säger Ella Holopainen, som valdes till matchens bästa spelare.

HIFK fick en rivstart och ledde redan med 9-4. Men Dicken skärpte sig, Kira Itkonen gjorde några kvalificer­ade räddningar, och Linn Wentzel utjämnade till slut till 9-9. HIFK hade dock en knapp ledning före halvtid. Andra halvleken var jämnare och ingetdera laget kunde rycka ifrån.

– Jag tror det var lite nervositet så här i början av säsongen, säger Holopainen.

– Bollen hålls inte så bra i händerna, vi gör tekniska fel, men det blir säkert bättre ju längre säsongen lider.

I sin säsongstar­t för en vecka sedan tog HIFK en knapp seger över Sjundeå IF. Enligt Holopainen spelade HIFK ändå bättre den här matchen.

– Men det märks nog att säsongen precis har kört i gång. Det finns mycket att förbättra, samspelet, försvaret, målvaktssp­elet. Det kan bli en riktigt bra säsong.

De två lokalrival­erna har mötts i finalerna under de sju senaste säsongerna. Förra våren var det igen Dicken som drog det längre strået.

Men det är en ny säsong, delvis nya spelare, och för HIFK:s del även nya tränare. Nils Kühr tog över som tränare med HIFK-profilen Linda Cainberg som asssistera­nde tränare. Bland annat Emma von Nandelstad­t anslöt från Atlas.

– Förra säsongen har i sig inte så stor betydelse. Vi har nya spelare, ny tränare och nya speluppläg­g, säger Holopainen.

För Dicken var derbyt samtidigt säsongens första match. Det kanske syntes som lite ringrostig­het.

– Säsongens första match för oss. Det syntes i antalet tekniska fel. Vår målvakt gjorde en bra match, säger Dickenträn­aren Ken Sirenius.

 ?? ULANDER/LEHTIKUVA
FOTO: MARKKU ?? Ella Holopainen var en av spelarna som utmärkte sig när HIFK lyckades besegra lokalrival­en Emilia Kohonens Dicken. Arkivbild.
ULANDER/LEHTIKUVA FOTO: MARKKU Ella Holopainen var en av spelarna som utmärkte sig när HIFK lyckades besegra lokalrival­en Emilia Kohonens Dicken. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland