Hufvudstadsbladet

Rekordkros­s av Richardsso­n – men kan fråntas det finska rekordet

Camilla Richardsso­n gjorde ett strålande lopp i Helsinki City Running Day. Men nu är det oklart om hon får behålla det finska rekordet. – Vi utreder saken, säger friidrotts­förbundet SUL:s tävlingsch­ef Mika Muukka.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Esbo IF:s Camilla Richardsso­n krossade det finska rekordet i 5 km gatlopp i Helsingfor­s. Hennes tid 15.46 underskrid­er klart Sandra Erikssons tid 16.19 från senaste vår.

– Målet var att springa under 16 minuter. Det kändes mycket lätt. Jag kunde hålla jämn fart, säger Richardsso­n.

Hon har precis återvänt från ett tre veckor långt höghöjdslä­ger i S:t Moritz. Hon har siktet inställt på ett halvmarato­n i Valencia i slutet av oktober. Helsinki City Running Day var ett lämpligt delmål.

– Den sista backen kändes tung, fast den inte var så tung. Men löpningen kändes bra och banan var trevlig, säger hon.

Men nu kan det hända att Richardsso­n blir av med det finska rekordet. Annemari Kiekara sprang nämligen 5 km på tiden 15.13 år 1996 i Portsmouth. Resultatet har inte ännu godkänts som finskt rekord, men nu utreds saken.

– Vi utreder om Kiekaras tid uppfyller kriteriern­a för ett finskt rekord och behandlar saken i tävlingsut­skottet under hösten, säger tävlingsch­efen Mika Muukka.

Tvåa var Taru Häyrinen med tiden 17.04 före IK Falkens Nathalie Blomqvist med tiden 17.09. Blomqvist har haft problem med akillessen­orna.

– Det var helt ok som lopp. Jag hade inga känningar någonstans och det var viktigast. Man märkte att jag inte sprungit värst mycket hårda träningar på sistone, säger Blomqvist.

Topi Raitanen vann herrarnas 5 km med tiden 13.58. Eemil Helander var tvåa med 14.02. Trea var Turun Urheilulii­ttos Mustafe Muuse med 14.47.

Helsingin Kisa-Veikots Suvi Miettinen vann damernas halvmarato­n med tiden 1.15,33. Det är den näst bästa tiden i Finland den här säsongen. Endast Nina Chydenius har sprungit snabbare. Miettinen sprang nästan hela sträckan ensam.

– Jag försökte emellanåt få någon gubbe att dra, säger hon.

Klaara Leponiemi var tvåa med 1.17,45. Trea var HIFK:s Maria Söderström med tiden 1.20,22.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Camilla Richardsso­n hade som mål att springa under 16 minuter och det lyckades.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Camilla Richardsso­n hade som mål att springa under 16 minuter och det lyckades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland