Hufvudstadsbladet

Ursprungsf­olken i Tajmyr

-

Det finns ett tjugotal

ursprungsf­olk i Sibirien. På Tajmyrhalv­ön är de fem: Nenetser, ener, nganasaner, evenker och dolganer.

Nenetser, ener och nganasaner

tillhör en samojedisk språkgrupp. Evenkerna talar ett tungusiskt och dolganerna ett turkiskt språk. Dolganskan ligger mycket nära jakutiskan och har delvis blandats upp med den, eftersom dolganerna lyssnar på jakutisk radio.

Nenetserna

kallades tidigare samojeder, en benämning som uppfattas som negativ och inte längre används. Inom språkforsk­ning används fortfarand­e uttrycket samojedisk­a språk.

Nenetserna­s språk

tillhör den uraliska språkfamil­jen och är avlägset släkt med finska och samiska. Cirka 27 000 personer beräknas i dag tala nentsiska.

Nenetserna

började med renskötsel i stor skala på 1700-talet. (Samerna i Sápmi började hålla större renflockar på 1600-talet.) Också evenker, dolganer och nganasaner har sysslat med rendrift, medan enerna främst varit jägare och fiskare. Dolganer och evenker rider renarna, medan nenetser och nganasaner kör med släde. I dag är det dock bara nenetserna som har behållit rendriften i större skala. Hos dolganerna lever den kvar i enskilda byar, hos nganasaner­na har rendriften i praktiken dött ut helt och hållet.

Ursprungsf­olken i antal:

Nenetser 44 640, evenker 38 396, dolganer 7 885, nganasaner 862, ener 227. Siffrorna är från den senaste folkräknin­gen 2010 och gäller hela landet, inte enbart Tajmyr. Nganasaner och ener lever enbart i Tajmyr, medan nenetser, evenker och dolganer bor på ett större område.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland