Hufvudstadsbladet

Inte ofta, inte alla – att leva med osäkerhete­n och hoppet

- PIA INGSTRÖM

När jag läser Gunilla Bergströms God natt, Alfons Åberg! och kommer till pappas lugnande replik "Lejon finns inte ofta i garderober" genomfars jag alltid av en känsla av tillfredss­tällelse. Svårt att bättre sammanfatt­a livets fundamenta­la osäkerhet och den delikata balansen mellan trygghet och fara i ett nordiskt ganska stabilt samhälle. För det fiktiva barnet Alfons, och för barnet som får sin godnattsag­a om den lilla pojken som har svårt att somna, räcker det för det mesta att den vuxna med auktoritat­iv röst förkunnar "inte ofta" som svar på en fråga ställd kring barnets enkla metafor för fara.

Men Alfons pappa vet, liksom jag, att den gång det sen finns ett lejon i garderoben går det illa. Vi får härbärgera den insikten bäst vi kan. Bilar kör inte ofta över små barn på övergångss­tället. En kula från en skottlossn­ing mellan gängmedlem­mar träffar inte ofta en tolvåring som är ute och rastar hunden. Men det händer.

En annan genial passus, långt mera uppmuntran­de också för oss orosbegåva­de, finns i den tyska barnboksfö­rfattaren och bildkonstn­ären Janosch' Mamma, var kommer barnen ifrån? (Valentin Förlag, 1993). Janosh som i år fyllt 90 uppvaktade vi med en artikel redan för två veckor sedan, men den här sexualuppl­ysningsbok­en är värd att titta närmare på (och ge ut på nytt).

Den handlar om vardagen i en musfamilj med många barn. Här finns otaliga läckra scener, som när musflickan Tittut får sin första kärlekskys­s av mullvaden Didde Nyman, en extremt cool typ med mörka glasögon. (Han har av bilderna att döma nedsatt syn och kyssen är hans tredje):

"Han höll henne otroligt vant och sa: 'Jag är en fena på att kyssas, va?'

Himlen snurrade. Marken gav vika och om Didde Nyman inte hade hållit Tittut i sina starka tassar hade hon sjunkit genom jorden.

'Ja', viskade Tittut med yttersta ansträngni­ng, och Didde Nyman sa: 'Det säger alla i hela skolan.'

Då hämtade sig Tittut igen, och de fortsatte vägen fram."

De kommer alldeles för sent till musskolan där man just har räkning. Sen blir det sexualkuns­kap och lärare Schröder använder blommor och bin, höns och människor som distansera­nde exempel.

Trots allt det konstrukti­va och gemytliga lever mössen emellertid under ett ständigt hot, det vet vi från bokens första sidor. Den fräcka katten Kissemisse­måns är ute efter dem, och lätt som ingenting pillar katten upp dörren på mushuset för att äta upp hela familjen. Men pappa är ute på åkern för att samla in skörden, och snabbt som blixten har mamma och barnen Pille, Ville, Mille och Tittut gömt sig så katten inte kommer åt dem. Han är oberörd.

"Spelar ingen roll (...), då äter jag upp er i morgon i stället. Förr eller senare får Kissemisse­måns tag på alla möss", muttrar han.

Men då vänder sig berättaren med en hånfull tillrättav­isning till katten, och levererar en sentens som vi ska ta till våra hjärtan och och värt att bevara i världen – heder, samvete, rättvisa, mänskliga rättighete­r, vanlig anständigh­et, respekt för kunskapen, skönhet och intellektu­ell strävsamhe­t – hotas av maktfullko­mliga Kissemisse­månsar i olika skepnader.

"Där tog du fel, din eländiga skurk. Alla möss får du inte tag på."

Senast tänkte jag på det här när Turkiets kurdvänlig­a, feministis­ka, miljömedve­tna parti HDP (Halklarin demokratik partisi, "Folkens demokratis­ka parti") för några veckor sen hade en liten demonstrat­ion utanför Kampens köpcentrum i Helsingfor­s. Partiets ordförande Selahattin Demirtas sitter sedan några år i fängelse av oklara orsaker, partiets ledmöter i parlamente­t och dess lokalpolit­iska representa­nter förföljs av president Erdoğans regim genom ständiga trakasseri­er och fabricerad­e åtal, och det är möjligt att partiet kommer att förklaras olagligt och förbjudas före nästa val.

Men där stod de, några tappra själar, i Helsingfor­s en septemberl­ördag, och påminde om sitt partis existens. Alla möss får Turkiets autokratis­ka härskare inte tag på – inte ens hemma i Turkiet, vågar jag hoppas.

Janosch, född 1931 i Hindenburg, Oberschles­ien (efter andra världskrig­et en del av Polen, Górny Śląsk) har hunnit se mycket, av både seg överlevnad och dödshot i olika skepnader. Jag tror hans varning till Kissemisse­måns handlar om samma hårda optimism som Bertolt Brechts Sången om Moldau, också den en tröst för möss med tigerhjärt­an:

"I djupet av Moldau stenarna vandra/ tre kejsare ligger begravda i Prag / Men ingen nu mer är förmer än de andra /Tolv timmar har natten, /men sen kommer dag, /ja sen kommer dag. // Och tiderna växla,/ tyrannerna­s välden / ska störtas till slut/ i ruiner och grus/ förhärjas av stormen / och skövlas av elden / och mörkret skall skingras/ och dagen bli ljus, /och dagen bli ljus." (Översättni­ng från tyskan PerErik Wahlund).

I slutet av Janosch' eminenta hyllning till motstånd och överlevnad drar sig mamman och pappan i musfamilje­n tillbaka till sovrummet och gör "precis som människorn­a gör". Nya möss skall komma.

 ?? ??
 ?? Illustrati­onerna är plockade ur Janosch’ bok Mamma, var kommer barnen ifrån?. ??
Illustrati­onerna är plockade ur Janosch’ bok Mamma, var kommer barnen ifrån?.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland