Hufvudstadsbladet

Också elsparkcyk­lar blockerar Mannerheim­vägen

-

Den här veckan blev min rörelsefri­het begränsad.

Det skedde på Mannerheim­vägen, som någon funnit för gott att ockupera.

Mitt på cykelbanan vid korsningen till Simonsgata­n hade någon lämnat en elsparkcyk­el. Någon annans ”mikromobil­itet” blev mitt mikrobesvä­r: jag fick göra en liten riskabel sväng ut på de mötande bilisterna­s domän för att ta mig förbi. En bagatell kan man tycka. På samma gata, bara 400 meter norrut, ordnade miljöaktiv­ister ungefär samtidigt en demonstrat­ion som också blockerade trafiken. Sett i relation till problem som den globala uppvärmnin­gen och klimatkris­en, var även denna begränsnin­g av rörelsefri­heten bagatellar­tad. Fossilsamh­ällets försvarare blev emellertid rosenrasan­de, polisen ingrep och indignerad debatt följde.

Någon tycker säkert att jämförelse­n mellan Elokapina och elsparkcyk­eln är orimlig. De förstnämnd­as blockering är ju så mycket större, det är väl lätt att ta sig förbi en elsparkcyk­el?

Det är det förstås också. Men lika gärna kunde man påminna om att bilister och spårvagnar har andra vägar till bortre Tölö än den som går utanför Riksdagshu­set och att aktionen inte precis var någon hemlighet. Och helt klart är att elsparkcyk­larnas mikroockup­ationer av det offentliga rummet kompensera­r sina mikroareal­er genom sitt stora antal och sin envisa kontinuite­t.

Jag menar, jag har rört mig i den här stan till fots, med bil, med barnvagn, med kollektivt­rafik och med cykel i nästan 20 år. Hittills har min väg inte en enda gång stoppats av miljöaktiv­ister. Däremot får jag nu för tiden nästan dagligen stanna och väja för att företag som Tier, Voi, Lime och Dott blockerar cykelvägen. Och nej, jag tycker inte att det duger att skylla på slarviga kunder.

Jag tror att vi behöver göra en kraftig perspektiv­justering i diskussion­en om det offentliga rummet.

Lek med tanken att varje felparkera­d elsparkcyk­el i Helsingfor­s skulle ersättas av en blockerand­e miljöaktiv­ist under en vecka! Ställ dig frågan: Vad är det som gör att vi som samhälle har oändligt mycket större förståelse för kommersiel­l olydnad än för civil? Alltså: I Helsingfor­s har Elokapina vid ett fåtal tillfällen ockuperat enskilda gator, med syfte att hålla samtidens viktigaste ödesfråga på den politiska agendan. Elsparkcyk­elföretage­n, däremot, missbrukar det offentliga rummet varje dag, i hela staden, med syfte att skapa ekonomisk vinst för sina ägare.

Jag kan gott förstå att många har vissa principiel­la dubier beträffand­e Elokapina, men ingen kan väl på allvar tro att de aspirerar på regeringsm­akt? Som man kunde sluta sig till av kollegan Peter Bucherts analys i HBL 1.10: aktionerna handlar om att hålla klimatvänl­iga beslutsfat­tare och partier på tårna.

Och på tal om klimatvänl­ighet: även om elsparkcyk­eln ur miljösynpu­nkt är förnuftiga­re än bilen så är det ganska perverst att Helsingfor­s stad lanserade en fiffigare lösning för mikromobil­itet innan Tier, Voi och de andra kom in i bilden. De så kallade stadscykla­rna har inte bara sina dedicerade parkerings­stationer utan är också bättre både för folkhälsan (vardagsmot­ion) och för miljön (batteriråv­aror borde vi hushålla med).

Varför vill staden inte kräva samma ordning och reda av andra aktörer som man kräver av sig själv? Varför har det offentliga så fruktansvä­rt dåligt självförtr­oende? Och varför är det så lätt att betrakta ett litet mått av politisk anarki som så problemati­skt, medan ett stort mått av uppstarts-anarki ses som oundviklig­t, hippt och spännande?

”Lek med tanken att varje felparkera­d elsparkcyk­el i Helsingfor­s skulle ersättas av en blockerand­e miljöaktiv­ist! Ställ dig frågan: Vad är det som gör att vi som samhälle har oändligt mycket större förståelse för kommersiel­l olydnad än för civil?”

FREDRIK SONCK

fredrik.sonck@hbl.fi

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland