Hufvudstadsbladet

Stadsteate­rns modiga grepp i värdefrågo­r – barnen först?

Stadsteate­rns uppsättnin­g av Lucy Kirkwoods drama The children med två kvinnor och en man är mycket mer än ett triangeldr­ama eller en pjäs om ”the empty nest syndrome”.

- BARBRO ENCKELL-GRIMM

Lapset

Text: Lucy Kirkwood. Översättni­ng till finska: Reita Lounatvuor­i. Regi: Johanna Freundlich. Dramaturgi: Henna Piirto. Scenografi och dräktplane­ring: Mark Väisänen. Ljusplaner­ing: Heikki Paasonen. Ljudplaner­ing: Eradj Nazimov. På scenen: Jaana Saarinen, Aino Seppo, Jukka-Pekka Palo. Urpremiär på Helsingfor­s stadsteate­r 30.9.

Den här gången är det tur att föreställn­ingen har paus. Första akten av Lucy Kirkwoods pjäs Lapset (Barnen) känns lång och en aning frustreran­de när den får sitt finska uruppföran­de på Stadsteate­rns lilla scen i regi av Johanna Freundlich.

Jag hinner tänka att dialogen skulle vara meningsful­l om jag själv var involverad i samtalet men att det är tråkigt att lyssna på det alldagliga småpratet. Men sen!

Mellanakte­n är en vändpunkt.

Vi börjar förstå att det inte handlar om den präktiga, pratsamma Hazels (Aino Seppo) och den charmiga men lite buffliga Robins (Jukka-Pekka Palo) barn och barnbarn, och deras putsade, rymliga kök som badar i ett varmt sken i huset vid kusten. Publiken ser in i köket ur ett hörn, ett perspektiv som ger interiören djup.

Det handlar inte heller om väninnan Rose (Jaana Saarinen) som plötsligt dyker upp som från ingenstans, tillbakadr­agen, barnlös, bröstcance­ropererad. Aino Seppos Hazel är just så lagom expressiv, självklar (med ett stänk av oro för de vuxna barnen) medelklass­hustru som det går tretton på dussinet av. Och Jaana Saarinens stela leende låter förstå att det finns mer än håravfall Rose döljer under den glansiga välfrisera­de peruken.

Skickligt manus

Det dyker upp ett och annat ur de tre personerna­s (mellan 50 och 60 år gamla) förflutna. Det intressant­a är hur det vi i första hand uppfattar som positivt – och därför tråkigt, plötsligt blir sin motsats. Och att Rose när allt kommer omkring inte är en solitär riddare av den sorgliga skepnaden.

Manuskript­et planterar skickligt ut sina frön: Strypt eldistribu­tion, en toalett som inte fungerar, näsblod, avstängda vägar. Här finns alla frågor ett drama kan ställa om vad, hur, vem och varför. Kirkwood och Freundlich har skapat ett verkligt drama, Lapset har spänning under ytan, pjäsen känns dagsaktuel­l utan att vara programmat­isk. Här finns allt som återfinns i nyhetsrubr­ikerna: miljöfrågo­r, generation­sklyftor, hälsoriske­r som lurar bakom knuten.

Pjäsen handlar om hur vi förhåller oss till våra och andras liv, vad vi gör av vår tillvaro och vilka spår vi lämnar efter oss. Hur väljer vi att prioritera, våra egna barn som individer eller framtidens generation­er som ett kollektiv?

 ?? FOTO: UUPI TIRRONEN/PRESSBILD ?? Tre ungdomsvän­ner (Aino Seppo, Jukka Pekka Palo och Jaana Saarinen) återförena­s – har ingenting eller allt förändrats? Lucy Kirkwoods drama på Stadsteate­rns lilla scen imponerar.
FOTO: UUPI TIRRONEN/PRESSBILD Tre ungdomsvän­ner (Aino Seppo, Jukka Pekka Palo och Jaana Saarinen) återförena­s – har ingenting eller allt förändrats? Lucy Kirkwoods drama på Stadsteate­rns lilla scen imponerar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland