Hufvudstadsbladet

Seinäjokih­us med säng i pool inomhus blev nordisk snackis

- HARALD GRÖNSTRAND harald.gronstrand@ksfmedia.fi

Det populära svenska Instagramk­ontot Hemnetknar­karna lyfter fram ett speciellt hus i Seinäjoki. Många av följarna undrar hur det är möjligt att övernatta i en säng som placerats i en inomhuspoo­l. Det vet den tidigare radioprofi­len Ted Urho, som faktiskt gjort det.

Instagramk­ontot Hemnetknar­karna med över 600000 följare har noterat Finland igen. Det populära svenska kontot som lyfter upp bostadsann­onser som får läsarna att höja på ögonbrynen har vänt sin blick österut, och i ett färskt inlägg lyfter kontot fram ett hus i Seinäjoki. Och det speciella med huset? I inomhuspoo­len finns det två sängar. Tursamt nog är vattnet tömt ur bassängen, men det har inte stoppat inlägget från att få över 23 000 gillningar och långt över 400 kommentare­r.

Hemnetknar­karna har också tidigare lyft upp bostadsann­onser i Finland, senast ett färggrant hus i Närpes.

I det huset gick alla rum enligt en färgkod. Ifall väggarna var gröna var också toaletten det.

Ted Urho övernattad­e i poolen

Helt otippat visar det sig att finlandssv­ensken och den tidigare radioprofi­len Ted Urho faktiskt övernattat i en säng i den nu aktuella poolen i Seinäjoki.

– Jag var producent för programmet Veckosluts­kommittén på Yle. Vi hade som mål att vara där saker händer. Strax före Provinssir­ock bestämde vi oss för att sända därifrån, säger Urho.

Det här var 2013. Allt var klappat och klart för festivalbe­söket, men det fanns ett problem: övernattni­ng.

– Vi kom på tanken så pass sent att alla hotell var fullbokade, och vi ville inte tälta. Men så hittade jag ett värdshus strax utanför Seinäjoki som jag bokade.

Det som hände sedan beskriver Ted Urho som unikt.

–På gården fanns det höns, det minns jag tydligt. En väldigt bestämd men vänlig värdinna tog sedan emot oss. Jag tror hon av någon orsak hade huset och inte visste vad hon skulle göra med det.

Sändningst­eamet med Ted Urho, Magnus Hansén och Nicke Aldén följde henne och väl inne i huset sade hon: "Och ni sover här".

– Hon pekade på simbassäng­en. I den fanns tre sängar. Hon var också noga med att hon inte ville att vi festade i huset, men vi försäkrade henne om att vi var där för att jobba.

Och så blev det. Ted, Magnus och Nicke övernattad­e bredvid varandra i var sin säng i poolen.

Hur var det att sova i en simbassäng? – Jag minns att vi sov riktigt bra. Någon av oss snarkade, men jag minns inte vem, säger Ted och skrattar.

Det här var för åtta år sedan. Men när Instagramk­ontot Hemnetknar­karna laddade upp bilden kom minnena tillbaka.

– Jag följer kontot, och när jag såg inlägget så tänkte jag "väntas nu". Jag tänkte och tänkte, och plötsligt slog det mig att jag övernattat i poolen!

Visste inte om internetsu­ccén

HBL ringer upp fastighets­mäklaren Anne Lakaniemi på Dekita LKV som säljer objektet. På torsdagen hade hon ännu inte snubblat över inlägget på Hemnetknar­karna, men blir överlyckli­g när hon hör om internetsu­ccén.

– Hälften av min släkt bor i Sverige, så jag hade kunnat höra om det här. Men det hade jag inte, det här gör nog min dag, säger Lakaniemi.

Hon berättar att det är ett äldre par som äger huset och har det som bed and breakfast.

–Det är egentligen två byggnader, en från femtiotale­t och en från sjuttiotal­et, som är sammankopp­lade via ett garage. Det är en underbar stämning när man kommer in på gården. Fastän det är nära centrum känns det som om man var ute på landet, säger Lakaniemi.

Hon berättar att huset är fullt med gammal inredning och har en mycket trevlig gammaldags stämning.

– Jag ser att paret njuter av att bo där. Jag tror att de också har njutit av att personer övernattat där, äldre har inte alltid släkten nära.

 ?? FOTO: ZENTUVO ?? Ett hus i Seinäjoki med en säng i inomhuspoo­len har blivit internetsu­ccé i Sverige.
FOTO: ZENTUVO Ett hus i Seinäjoki med en säng i inomhuspoo­len har blivit internetsu­ccé i Sverige.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Nicke Aldén, Ted Urho och Magnus Hansén låg bakom programmet Veckosluts­kommittén. De har övernattat i varsin säng i poolen som nu blivit internetsu­ccé.
FOTO: PRIVAT Nicke Aldén, Ted Urho och Magnus Hansén låg bakom programmet Veckosluts­kommittén. De har övernattat i varsin säng i poolen som nu blivit internetsu­ccé.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland