Hufvudstadsbladet

Åbo Akademi startar ny klasslärar­utbildning

-

Åbo Akademi kommer att utvidga sin klasslärar­utbildning till Sverige från och med hösten 2023. Detta sker genom ett nytt samarbete med Uppsala universite­t.

Den nya klasslärar­utbildning­en i Sverige innebär att Åbo Akademi blir det första utländska, nordiska universite­tet som etablerar sig i grannlande­t.

Samarbetet mellan Åbo Akademi och Uppsala universite­t ska stärka såväl den finländska som den svenska lärarutbil­dningen.

Enligt Åbo Akademi kommer samarbetet att vara starkt forsknings­inriktat. Det kommer också att erbjuda nya möjlighete­r till internatio­nella utbyten för både lärare och studenter.

Från och med hösten 2023 antar fakulteten för pedagogik och välfärdsst­udier sammanlagt 40 nya studenter till klasslärar­utbildning­en i Sverige. Utöver Uppsala universite­t kommer den nya utbildning­en även att samarbeta med skolor och kommuner utanför Uppsalareg­ionen.

Moira von Wright, rektor vid Åbo Akademi, säger att Uppsala universite­t är en god samarbetsp­artner av flera orsaker.

– Vi har haft goda relationer redan länge. Dessutom har vi redan tidigare haft olika utbyten och samarbete på alla nivåer. Universite­t är också lätt att nå från både Åbo och Vasa, och så är det ett väldigt framståend­e universite­t.

Hon hoppas att intresset för utbildning­en blir stort.

– Det är en unik chans så jag hoppas att många intressera­r sig för utbildning­en. Det är nu upp till oss att se till att informera om den, säger von Wright.

Kostnadern­a för etablering­en av den nya utbildning­en fördelas jämnt mellan de finska och svenska aktörerna.

 ?? FOTO: ÅBO
AKADEMI/SPT ?? Åbo Akademis rektor Moira von Wright hoppas på ett stort intresse för den nya klasslärar­utbildning­en. Arkivbild.
FOTO: ÅBO AKADEMI/SPT Åbo Akademis rektor Moira von Wright hoppas på ett stort intresse för den nya klasslärar­utbildning­en. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland