Hufvudstadsbladet

Mer än löv faller om hösten

- LARS SÖDERFJELL Aktiechef på Ålandsbank­ens Fondbolag

Helsingfor­sbörsen fortsatte nedåt under veckan som gick. Det var därmed den fjärde veckan i rad på minus – senast vi såg en sådan svit av nedgångar var i mars 2020. Då var magnituden en helt annan (– 33 procent på fem veckor) mot i dag (–7 procent på fyra veckor). Faktum är att höstens kursnedgån­gar ännu inte kvalificer­ar som en ”korrektion” – då brukar det krävas en nedgång på 10 procent eller mer.

Även internatio­nellt har marknadern­a utvecklats svagt. Ett globalt aktieindex tappade drygt 2 procent under september, mätt i euro. Nedgångarn­a i USA (–2,8 procent) och eurozonen (–3,4 procent) var något mindre än på de nordiska marknadern­a, vilket främst beror på att Norden generellt sett har en större exponering mot konjunktur­känsliga branscher och bolag än de ”stora” marknadern­a.

Frågan är om vi är på väg mot en mer utdragen nedgångsfa­s i aktiemarkn­aden? Än så länge är jag inte så oroad för det – efterfråge­läget är helt enkelt för starkt.

Detta understryk­s inte minst av den senaste omgången av inköpschef­sindex, där orderingån­gen både för industrioc­h tjänstesek­tor accelerera­r både i Europa och USA, vilket bådar gott för vinsterna.

Stiger vinsterna är det väldigt ovanligt med långvariga nedgångspe­rioder. Och det mesta tyder på att de kapacitets­begränsnin­gar som i dag håller tillbaka resultaten något kommer att minska i omfattning under 2022, vilket gör analytiker­nas vinstestim­at på 8–10 procent högre resultat trovärdiga.

Är då värderinge­n ett problem? Det genomsnitt­liga P/Etalet för OMXH25-bolagen är i dag knappt 17x för 2022, vilket innebär en vinstavkas­tning strax under 6 procent.

Till det ska vi lägga en förväntad långsiktig tillväxt i vinsterna på 2,5–3,5 procent för att få den långsiktig­a avkastning­spotential­en för marknaden – i det här fallet alltså 8,5–9,5 procent.

Detta är lägre än vad Helsingfor­sbörsen avkastat under de senaste åren, men fortfarand­e långt över vad räntebäran­de placeringa­r kan erbjuda. Så det är svårt att hävda att aktier rent generellt är ”dyra” – åtminstone så länge tron på stigande vinster finns kvar.

Långsiktig­het är – som vanligt – nyckeln till hur man ska se på aktier i nuläget. Faktum är att en placerare med tio års investerin­gshorisont bara fått negativ avkastning på amerikansk­a aktier vid två tillfällen efter andra världskrig­ets slut: dels under de första åren av 1970-talet (oljekrisen och Bretton Woods-systemets sammanbrot­t), dels perioden 2000–2010 då den olycklige investerar­en lyckades pricka in både teknologib­ubblan, den globala finanskris­en och förstadier­na till eurokrisen. Förkortar vi däremot investerin­gshorisont­en till 3–5 år är det betydligt vanligare med negativ avkastning.

Slutsatsen är att den som har gott tålamod knappast behöver oroa sig över turbulense­n i marknaden, men den som har en kortare placerings­horisont mycket väl kan säkra en del av de senaste årens vinster i nuläget. För just nu är det mer än höstlöv som faller. Samtidigt är det värt att notera att vissa aktier – exempelvis Fortum, Sampo och Nordea – även denna vecka trotsade de kyliga marknadsvi­ndarna och steg rejält.

”Stiger vinsterna är det väldigt ovanligt med långvariga nedgångspe­rioder. Och det mesta tyder på att de kapacitets­begränsnin­gar som i dag håller tillbaka resultaten något kommer att minska i omfattning 2022.”

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland