Hufvudstadsbladet

Regnig, mysig och spännande lägerskola

Borgby skola valde en coronatryg­g lägerskola i hemkommune­n Sibbo. Och fick märka att man inte behöver åka långt för dramatiska och mysiga upplevelse­r.

- TEXT & FOTO: MARIA SAARISTO

När HBL Junior besöker lägerskola­n i Kalkstrand i Sibbo pågår förberedel­serna för lägerskole­olympiaden­s första gren. Den ser ut så här: Fjorton elever är indelade i fyra lag. Alla har fått bygga en båt. Båtarna fästs i ett snöre som fästs i en kanot och dras ut på fjärden.

Sen är det dags för lagen att samla sin ammunition och att med hjälp av en katapult skjuta tio skott mot båtarna. En träff ger ett poäng, och det visar sig att valet av ammunition är avgörande. Team Bananerna har valt lera som ammunition och den har en tendens att sprida sig åt alla håll. – Vi fick ändå in en träff, säger Sissi

Määttä och Mathilda Sandberg nöjt. Några lag har valt kottar och stenar som det visar sig vara enklare att skjuta med.

Borgby skola har minsann inte haft tur med vädret på sin lägerskola. Den planerade utflykten med båt till Norrkullal­andet måste ställas in på grund av skyfall och hård vind. Men båtutfärd blev det i alla fall, på en mer skyddad rutt till Simsalö.

– Regnet har varit det som inte har varit så lyckat med lägerskola­n. Det bästa har varit att sitta vid brasan på kvällarna, säger Aron Sjöholm.

Drama när fisk gled ur näve

Lägerskola­n har bjudit på överraskan­de väder, mysiga stunder och roliga utmaningar. Och på en del dramatik.

– Jag fick en fisk när vi metade på kvällen. Fisken gled ur mina händer och då slant jag från stenen jag stod på och föll i vattnet. Såklart hade jag telefonen i fickan och nu fungerar den inte, säger Emil Blomqvist.

Egentligen var det tänkt att de skulle ha åkt till Åland, men här ställde coronan till det.

– Vi beslöt redan i februari att hålla lägerskola­n i hemkommune­n. På det viset är vi nära hemmen ifall någon får förkylning­ssymptom, säger rektor Desiré Wirén.

 ?? ??
 ?? ?? Emil Blomqvist ger motståndar­nas båt en liten omskakning innan tävlingen kör i gång.
Emil Blomqvist ger motståndar­nas båt en liten omskakning innan tävlingen kör i gång.
 ?? ?? Först gäller det att få båten att flyta, sedan för klasskamra­terna att sänka den.
Först gäller det att få båten att flyta, sedan för klasskamra­terna att sänka den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland