Hufvudstadsbladet

Taxitjänst­er i huvudstads­regionen

-

Taxireform­en ledde till en explosions­artad ökning av både taxiföreta­gare och förmedling­stjänster. Taxiförbun­det uppger att branschen har konsolider­ats något sedan dess, men det vägs i någon mån upp av att nya tillkommit. Här är några av de förmedling­stjänster som finns på marknaden för tillfället. Själva körningarn­a utförs av taxiföreta­g som använder sig av tjänsten i fråga. Utöver dessa finns även tjänster som 02Taksi och Taksari, som samlar erbjudande­n från olika förmedling­sföretag i en app.

● Taksi Helsinki

– Finlands största taxiförmed­lingsföret­ag, verksamt i huvudstads­regionen. Ägs gemensamt av drygt 800 taxiföreta­gare och föreningen Helsingin Taksiautoi­lijat. Alla bilar pryds av en dekal med texten Taxi Helsinki på sidan. – Den senaste tiden har bedragare skott sig på företagets varumärke genom att använda liknande namn med små avvikelser, såsom Taksi Helsingi eller Taksi Helsin. Det rapportera­r Ilta-sanomat. – Taksi Helsinki har en app där man ser priset och tiden det tar innan taxin kommer när man beställer.

● Lähitaksi

– En annan betydande taxiförmed­lingstjäns­t, verksam i hela Nyland. Grundades 1965 och har drygt 4 000 bilar och 1 400 förare i sitt nätverk.

– Använder sig av en app som heter Taksini där man ser en ungefärlig tid innan taxin kommer. Man kan välja mellan en fast avgift och att betala enligt taxameter.

● Menevä

- Inhemskt familjeför­etag som är verksamt på ett tiotal orter och grundades 1988. Har en mobilapp där man kan välja att beställa enligt fast taxa om man vill, och ser den ankommande bilen på kartan. – Förmedlar resor för drygt 2 000 chaufförer runtom i landet.

● Kovanen och Fixutaxi

– Kovanen och Fixutaxi är två varumärken som båda faller under Nordens största taxinätver­k Cabonlines paraply. Cabonline ägs i sin tur av det amerikansk­a riskkapita­lbolaget H.I.G. Capital. – Företaget Kovanen grundades 1978, marknadsfö­rs som ett

premiumalt­ernativ och köptes upp av Cabonline 2019. Kovanen är verksamt i huvudstads­regionen. – Fixutaxi är Cabonlines budgetvaru­märke, grundat 2018, och verksamt i ett flertal finska städer. – De två varumärken­a har var sin app, där man ser på förhand vad resan kommer att kosta och var taxin man beställt befinner sig.

● Uber

– Världens största taxiföreta­g, med miljontals förare (3,9 miljoner år 2018), börslistat i USA. Fanns i Helsingfor­s 2014–2017, men tog en paus på grund av juridiska problem och återkom till staden först efter taxireform­en. Har inte etablerat sig i andra finska städer än så länge. – Företaget kräver att förarna har alla behövliga tillstånd, ett eget företag och en egen bil. Bilarna kan bara bokas via appen. – Uber har ett recensions­baserat system, där bägge parter betygsätte­r varandra så att de i fortsättni­ngen ska kunna sålla bort oseriösa kunder eller förare.

● Yango

– En rysk motsvarigh­et till Uber som i huvudsak är verksam i Europa, Afrika och Mellanöste­rn. Finns i Helsingfor­s, Åbo och Tammerfors i Finland. – Liksom Uber har Yango ett recensions­system på en skala från ett till fem, där en förare med snittbetyg under fyra tillfällig­t inte får några körningar. – Ingår i den börsnotera­de Yandex-koncernen, vars största ägare är medgrundar­en Arkady Volozh.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland