Hufvudstadsbladet

Åbo flygplats får Caravellem­onument

Planet från det tidiga jetflygets tid stod i 47 år parkerat på Stockholm-Arlanda. Nu får det ett nytt hem i Åbo – men fortfarand­e utomhus.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

En 32 meter lång Caravelle, som inledde det finländska resandet med jetplan på 1960-talet kommer att ställas ut i Åbo. Flygplanet kommer att ställas ut vid den sydvästra utfarten från Åbo flygplats i samband med renovering­sarbeten vid terminalen.

Planet är ett fransktill­verkat Sud Aviation SE210 Caravelle III-flygplan som i 47 år stått utomhus på Stockholm-Arlanda flygplats. Planet doneras av Sveriges sjöfarts- och transporth­istoriska museum.

Caravellen är inte flygduglig, utan måste monteras ner för att transporte­ras den för ett flygplan korta sträckan om 160 kilometer. Planet som ursprungli­gen flugit för flygbolage­t SAS kommer att renoveras i Åbo från nästa sommar.

I renovering­en kommer planet att målas om i Finnairs färger, som under tidigt 60-tal fortfarand­e var rätt så spartansk blågråa.

Pionjär inom jetflygen

Finnair tog plantypen i användning på 1960-talet och särskilt en senare uppgradera­d modell, Super Caravelle, blev under några årtionden stommen i bolagets flygtrafik till det övriga Europa och särskilt i den växande chartertra­fiken till Medelhavet.

Planet som hos Finnair kunde ta 82 passagerar­e, eller 95 om man slopade första klassen, var en föregångar­e inom passagerar­komfort. Planet hade också en sensatione­ll maximal flyghöjd om närmare 13 000 meter.

Flög legendaris­k Köpenhamns­rutt

Caravellen blir samtidigt det första stora trafikflyg­plan som på över 35 år läggs till samlingarn­a vid Finlands flygmuseum. Museet har under många år lidit av platsbrist intill Helsingfor­s-Vanda och det nya tillskotte­t placeras därför i samarbete med flygplatsb­olaget Finavia i Åbo.

Åbo hade länge som sin främsta utrikesför­bindelse med flyg en daglig linje till Köpenhamn, som tills den lades ner i huvudsak opererades med Caravelle. Finnair slutade flyga plantypen 1983.

 ?? FOTO: JUHA KLEMETTINE­N ?? Åbo-Caravellen har stått utomhus
■ i Stockholm sedan 1974 och behöver en grundlig renovering. Sedan ska den påminna om jetflygets barndom i terminalku­rvan vid Åbo flygplats – i Finnairs färger.
FOTO: JUHA KLEMETTINE­N Åbo-Caravellen har stått utomhus ■ i Stockholm sedan 1974 och behöver en grundlig renovering. Sedan ska den påminna om jetflygets barndom i terminalku­rvan vid Åbo flygplats – i Finnairs färger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland