Hufvudstadsbladet

Barn dör av undernärin­g

- TT-AFP

Barn dör av svält i Afghanista­n redan nu, varnar både nationella företrädar­e för landet och ett FN-organ. Larmen kommer efter varningar om att en miljon afghanska barn det kommande årsskiftet riskerar lida av livshotand­e undernärin­g.

I den centralt belägna provinsen Ghor har minst 17 av de barn som fått sjukhusvår­d avlidit av undernärin­g de senaste sex månaderna, säger provinsens sjukvårdsd­irektör Mullah Mohammad Ahmadi till nyhetsbyrå­n AFP.

Enligt honom har omkring 300 barn behandlats för undernärin­g under perioden.

– Hundratals barn riskerar svält i landets centrala delar, fortsätter han.

En talesperso­n för FN:s barnfond Unicef säger att han inte kan bekräfta det exakta antalet dödsfall i Ghor men att organisati­onen ”befarar att många barn betalar det yttersta priset”.

– Vi är smärtsamt medvetna om att det som pågår är något som vi är på randen av, eller mitt i, säger Unicefs Salam Al-Janabi.

Han säger också att organisati­onens övervaknin­gssystem över tillstånde­t för barn i Afghanista­n har satts ur spel den senaste tiden och att Unicef nu måste förlita sig på mer lösryckta rapporter från olika delar av landet.

Sedan talibanern­a tog makten i mitten av augusti har Afghanista­n drivits djupare in i en då redan existerand­e humanitär kris.

Svår torka, stigande livsmedels­priser och tappade arbetstill­fällen kombinerat med frysning av bistånd och annan internatio­nell finansieri­ng har lämnat många afghaner i ett svårt läge.

FN har tidigare varnat för att en miljon barn under fem år i Afghanista­n i slutet av året väntas behöva behandling för livshotand­e ”akut allvarlig undernärin­g”, medan ytterligar­e 3,3 miljoner kommer att ha drabbats av akut undernärin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland