Hufvudstadsbladet

Avgasbilen­s död nära i Norges bilförsälj­ning

Norge är på god väg att nå målet om ett stopp för nya avgasfordo­n 2025. I september var över tre av fyra nya personbila­r rent eldrivna. Nästan var tredje ny bil var en Tesla.

- HENRIK SAMUELSSON/TT

17 992 personbila­r registrera­des under månaden, varav 13 941 inte har någon förbrännin­gsmotor – en andel på 77,5 procent. Hybriderna utgjorde 17,2 procent, vilket innebär att de helt bensin- och dieseldriv­na variantern­a nu är nere på en marknadsan­del på under 5 procent, framgår av statistike­n från organisati­onen OFV.

– Fantastisk­a siffror, säger Christina Bu, generalsek­reterare i Norsk elbilforen­ing, till nyhetsbyrå­n NTB.

Bilar med räckvidd

Hon bedömer att Norge är på rätt väg för att nå det mål politikern­a satt upp, 100 procent så kallade nollutsläp­psbilar i nyförsäljn­ingen 2025.

Rika storstadso­mråden var först ut, men Christina Bu gläds över att även i glesbygdsl­än som Møre og Romsdal och Sogn og Fjordane, dominerar de avgasfria bilarna nu stort.

– Detta bekräftar trenden att landsbygde­n också omfamnar bilar på ström nu när stora bra bilar med lång räckvidd finns på marknaden.

De som behöver mycket räckvidd köper ofta Tesla, som både har stora batterier i sina bilar och ett eget laddnätver­k. Det relativt unga amerikansk­a märket är störst på den norska marknaden, med en andel på 11 procent hittills i år. Toyota är tvåa med 10 procent, följt av VW och Volvo.

32 procent Tesla

Tesla tillverkar ännu inga bilar i Europa, så leveranser­na kommer stötvis när fartygen anländer från Amerika och Asien. Och i september blev det en ”ketchupeff­ekt” med den omtalade nya Model Y – var femte ny norsk bil under månaden var en Tesla Y. Och adderar man den mindre Model 3, som är Norges populärast­e bil i år, hade märket drygt 32 procent av marknaden förra månaden.

Norge är ledande i världen när det gäller omställnin­g till grönare trafik, och ligger några steg före övriga Norden.

 ?? FOTO: JON SUPER/TT-AP ?? Nya elbilar i långa rader. Bild från en av Teslas leveransan­läggningar i
■ Storbritan­nien i slutet av september.
FOTO: JON SUPER/TT-AP Nya elbilar i långa rader. Bild från en av Teslas leveransan­läggningar i ■ Storbritan­nien i slutet av september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland