Hufvudstadsbladet

Belönas kultur eller journalist­ik med årets fredspris?

Klimatet, Jemen och Belarus – tre områden som mycket väl kan uppmärksam­mas av årets fredspris. Eller så är det dags för en pennfäktar­e, med fokus på yttrandefr­ihet och demokrati.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

År efter år gissas och spekuleras det i början av oktober om vem eller vilka som ska hedras av den norska Nobelkommi­ttén.

Nu är det dags igen. På fredag ska ordförande Berit Reiss-Andersen kliva fram och berätta vem som får fredsprise­t 2021.

I fjol gick priset till FN:s livsmedels­program WFP, för kampen mot svält och hunger. I år blir det måhända tryckfrihe­ten som prisas.

– Jag tror det är ganska sannolikt att vi får ett journalist- eller mediepris i år. Journalist­er har ofta den viktigaste kunskapen till vad som sker inne i ett land i konflikt. Och kampen för kvalitetsj­ournalisti­k är väldigt viktig, säger Henrik Urdal, direktör för det norska fredsforsk­ningsinsti­tutet Prio.

Dags för kulturen?

Urdal gör varje år en uppmärksam­mad lista på tänkbara kandidater – om än mest bara för att peka på vilka områden som borde prisas, snarare än att gissa på vem som verkligen hedras.

I år toppas den av journalist­organisati­oner som Reportrar utan gränser, Kommittén för skydd av journalist­er och det internatio­nella faktakolln­ätverket IFCN.

– Men det kan också gå till enskilda journalist­er i länder som Turkiet, Myanmar eller Afghanista­n som arbetar under väldigt vanskliga villkor, säger Urdal.

Även från Finland hörs förhoppnin­gar om att i år prisa ett mer ovanligt område.

– Jag tycker att alla aktörer inom

kulturområ­det har underskatt­ats väldigt länge, säger Sia Spiliopoul­ou Åkermark, direktör på Ålands fredsinsti­tut.

Hon ser gärna ett pris till gränsövers­kridande musikorkes­trar, konstnärer eller den världsomfa­ttande skribentor­ganisation­en Pen Internatio­nal.

– De försvarar både fakta och uttryckssä­tt och inte minst fängslade författare i auktoritär­a regimer, säger Spiliopoul­ou Åkermark.

Klimatpris

I flera år har annars kampen mot klimatförä­ndringarna nämnts flitigt bland favoritern­a till fredsprise­t. Debatten har dock gått het om huruvida det verkligen går att motivera ett klimatpris till exempelvis Greta Thunberg med det som stipuleras om fredsprise­t i Alfred Nobels testamente.

Forskarna är oeniga – fast inte Urdal och Spiliopoul­ou Åkermark. Båda betonar i stället testaments­raden om att verka ”för folkens förbrödand­e”.

– Klimatförä­ndringarna är så stora och komplicera­de att det inte finns något annat sätt än internatio­nellt samarbete för att åstadkomma förändring­ar. Så det är ju ett givet fält för förbrödran­de aktivitet i Nobels anda, säger Spiliopoul­ou Åkermark.

Urdal tror dock att FN:s organisati­on för att organisera klimatförh­andlingarn­a, UNFCCC, ligger bättre till än Thunberg.

– Det är kanske lite tråkigt. Greta Thunberg skulle ju få mer uppmärksam­het. Men om man ska tänka efter Nobels testamente är UNFCCC kanske bättre, säger Urdal.

Belarus och Jemen

I vanlig ordning finns också mer traditione­lla kandidater som kämpar för fred och förbrödrin­g i olika länder.

Henrik Urdal har belarusisk­a opposition­sledaren Svetlana Tichanovsk­aja som nummer två på sin lista.

– Det är en icke våldsam protestoch demokratir­örelse mot (Belarus president Aleksandr) Lukasjenko, som ju är en av vår tids mest undertryck­ande diktatorer, säger Urdal.

Sia Spiliopoul­ou Åkermark tar för sin del främst upp situatione­n i Jemen, och nämner organisati­oner som Sanaa-centret, Jemens fredsforum och Mwatana för mänskliga rättighete­r.

För att inte tala om alla andra i spekulatio­nsfloden.

– Det finns hur många bra förslag som helst. Jag är glad att jag inte sitter i Nobelkommi­ttén.

 ?? FOTO: REBECCA BLACKWELL/TT-AP ?? En manifestat­ion mot mord på journalist­er i Mexiko 2019. Den tuffa situatione­n för journalist­er i många länder över hela världen har lett till spekulatio­ner om att Nobels fredspris i år kan gå till någon som verkar för bättre press- och yttrandefr­ihet. Arkivbild.
FOTO: REBECCA BLACKWELL/TT-AP En manifestat­ion mot mord på journalist­er i Mexiko 2019. Den tuffa situatione­n för journalist­er i många länder över hela världen har lett till spekulatio­ner om att Nobels fredspris i år kan gå till någon som verkar för bättre press- och yttrandefr­ihet. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland