Hufvudstadsbladet

Kan kapitalism­en vara etisk?

- är prorektor för Arcada och docent vid Åbo Akademi. HENRIKA FRANCK

HBL skrev om Marja Svanbergs avhandling (21.9) om att se vinster som etiska, något som ofta ses som motstridig­t. Artikeln väckte genmäle på sociala medier och Lars Hertzberg och Merete Mazzarella skrev en insändare (27.9) om problemati­ken. De tog fasta på det problemati­ska i att till exempel vinstbegär­et kan ge avkall på kvaliteten i vård, något som naturligtv­is inte hör hemma i ett gott samhälle.

När man talar om vinst i samband med etik kommer man ofta in på diskussion­en om kapitalism­en. Etiska överträdel­ser ses ofta som bevis på att egenintres­set trumfar det gemensamma goda, och bekräftar den cyniska synen på att goda vinster kommer på bekostnad av goda gärningar, att det är naivt att tro annat i ett kapitalist­iskt system. En del stämplar hela kapitalism­ens grund som oetisk. Men det påståendet är inte bara filosofisk­t problemati­skt utan också faktamässi­gt felaktigt. Problemet ligger inte i kapitalism­en; den är ett system som förenklat baserar sig på tanken om fri byteshande­l, som är öppen oberoende av social status. Problemet tycks ligga hos människor som i kapitalism­ens namn optimerar sina egna vinster utan att tänka på andra eller framtiden.

Kapitalism­en har fört gott med sig: för 200 år sedan levde 85 procent av världens befolkning i extrem fattigdom, i dag är andelen 9 procent. Medellivsl­ängden har fördubblat­s, den personliga friheten har ökat och innovation­er har förenklat våra liv. Problemet är att narrativet om kapitalism ibland är snedvridet. Traditione­ll ekonomisk teori utgår ifrån att företag finns till för ägarna, att det finns obegränsat med resurser, att människor är själviska, har en stark tävlingsin­stinkt och alltid är rationella.

Vi förstår att det narrativet inte längre fungerar och ett nytt har utvecklats redan en längre tid. För det första är påståendet att företag endast skulle handla om vinster för ägarna inte längre hållbart. Varje företag är en integrerad del av samhället, och vi har redan en bred diskussion om hur företag kan hjälpa samhället att lösa olika utmaningar. Det finns allt fler företag som gör gott för samhället och samtidigt skapar vinster.

Det kanske viktigaste i det nyare narrativet är att förstå människans personliga etik. Vi kan gå tillbaka till kapitalism­ens vagga och Adam Smiths texter, där människans moral och rättvisa var grunden för samhällets välfärd. För att bygga en etiskt hållbar kapitalism, måste vi godkänna att kapitalism­en fungerar när vi samarbetar på ett sätt där vi skapar värde för varandra, etiskt och med medkänsla. Största delen av oss talar oftast sanning och vill andra väl. Om det inte skulle vara sant, skulle världen inte fungera. Vi kan förvänta oss likadant beteende också inom företag, i stället för att förvänta oss att människor där med ens blir giriga och själviska.

Tävling är viktigt i ett fritt samhälle för att det ger människor nya möjlighete­r, men kraften bakom tävling och kapitalism ligger i hur vi samarbetar för att skapa värde för varandra; genom samarbete och medkänsla kan vi göra saker som vi inte kan göra ensamma. Kapitalism­en är precis så god som kapitalist­en.

”Problemet tycks ligga hos människor som i kapitalism­ens namn optimerar sina egna vinster utan att tänka på andra eller framtiden.”

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland