Hufvudstadsbladet

Skattesänk­ning stimulerar totalefter­frågan

- JAN OTTO ANDERSSON Åbo TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

SKATTER Har Finland ett för högt skattetryc­k? Befinner vi oss till höger om den mytiska Lafferkurv­ans topp, så att en inkomstska­ttesänknin­g skulle stimulera sysselsätt­ningen så mycket att statens inkomster i själva verket skulle öka?

Det tycks Torsten Fagerholm tro (HBL ledare 27.9). Inte ens Annika Saarikko eller Centralhan­delskammar­en tror det. Inte heller normalfunt­ade nationalek­onomer. Vad vi kan vara säkra på är att en skattesänk­ning stimulerar totalefter­frågan och därmed sysselsätt­ningen – om inte staten skär ner på sina utgifter för att minska behovet att ta mera lån.

När man jämför skattetryc­ket i olika länder krävs det stor försiktigh­et. Om man beskattar inkomsttag­arna för att betala ut barnbidrag blir skattetryc­ket större än om man tillåter skatteavdr­ag för barnfamilj­er. Om man beskattar olika sociala förmåner och pensioner blir skattetryc­ket större än om man ger lägre bidrag och pensioner utan att beskatta dem. Med en så kallad negativ inkomstska­tt kan man få exakt samma effekt för hushållen och staten, som med en basinkomst finansiera­d med ”positiva” skatter. Men ”skattetryc­ket” är på helt olika nivåer.

Inkomstska­tternas effekt på arbetsutbu­det är tudelad. Det finns en substituti­ons- och en inkomsteff­ekt. Den förra gör att man prioritera­r fritid, då ens inkomster ändå räcker till. Inkomsteff­ekten innebär att man måste arbeta mera för att få ihop med tillräckli­gt med pengar för att klara sig. Ju fattigare man är desto mer arbetar man om skatterna höjs. För tillräckli­gt rika kan man tänka sig att substituti­onseffekte­n är större än inkomsteff­ekten, men för de allra flesta torde det vara tvärtom. Det finns också en liten grupp av arbetslösa som kanske skulle ta ett arbete om skatterna var lägre.

Li Andersson har helt rätt. Det är ingen idé att nu stimulera ekonomin genom skattesänk­ningar, i synnerhet om man bryr sig om den höga statsskuld­en. Vill man satsa på långsiktig tillväxt behövs statliga investerin­gar i utbildning, forskning och stärkt känsla för samhällsge­menskap.

Efter en viss skattenivå faller skatteintä­kterna, då människor hellre väljer fritid än högre lön, karriärutv­eckling eller vidare utbildning. Forskning kring höginkomst­tagare i 27 OECD-länder visar att Finland och Sverige befinner sig i Lafferkurv­ans utförsback­e, med på tok för höga marginalsk­atter. Ett land som redan tillämpar ett av världens högsta skattetryc­k kan inte rädda den pressade välfärden via skattehöjn­ingar. Då betalnings­viljan och samhällsko­ntraktet urholkas blir följden skatteplan­ering, tidig pensioneri­ng – eller flytt utomlands.

I stället för att dela ut moralkakor kunde vänstern öka sina insikter i drivkrafte­rnas gråskalor och formulera en politik för tillväxt. Det är vanskligt att kombinera höga marginalsk­atter med en stor välfärdsst­at, insåg Sveriges socialdemo­krater för 30 år sedan. Detsamma visade James Mirrlees i sin forskning kring optimal inkomstbes­kattning, för vilken han tilldelade­s ekonomipri­set till Nobels minne 1996.

Minns även Astrid Lindgrens satiriska saga Pomperipos­sa i Monismanie­n, där den framgångsr­ika författari­nnan drabbades av 102 procent i marginalsk­att. Vem har väl råd att betala för nöjet att jobba? Den socialunde­rstödda Pomperipos­sa levde lycklig i alla sina dagar – men tvingades därmed upphöra att skriva böcker.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland