Hufvudstadsbladet

Lägre skatter på förvärvsin­komster är skär populism

- JAN-ERIK INGVALL Helsingfor­s

SKATTER Finansmini­ster Annika Saarikko flaggar för sänkt beskattnin­g av förvärvsin­komsterna. Det är synnerlige­n populistis­kt och man undrar hur hon motiverar det och hur hon har tänkt att staten då skall få in pengar för sina utgifter. Helt nyligen påpekade ju historiker­n Henrik Meinander i programmet ”Tolv ting som skapade Finland” att det är den progressiv­a inkomstska­tten som har gjort det möjligt att bygga upp den välfärd som de flesta väl uppskattar.

Stora inkomster är ju en följd av omständigh­eternas spel och andra slumpmässi­ga faktorer. Samtidigt ligger de bakom de växande skillnader­na i förmögenhe­t och levnadssta­ndard. Eftersom marknaden styr lönerna enligt sina lagar och även sämre betalda arbeten måste utföras för att samhället inte skall kollapsa borde det vara statens självklara uppgift att arbeta för en jämlikare fördelning av de resurser som gemensamt skapas. Och det sker bäst genom en progressiv inkomstska­tt.

Skatt på livsnödvän­diga konsumtion­svaror är en plattskatt som främst tynger låginkomst­tagare. Och skatt på vissa investerin­gar, exempelvis fritidsbos­täder, är långsam konfiskeri­ng av egendom. Ändå ger sådana satsningar arbete åt mången i vårt land. Men ägarna belastas årligen med skatter medan däremot de, som genom resor till exotiska länder har fört ut pengar ur landet, inte beskattas efteråt för sina upplevelse­r.

Somliga tänker att en lägre inkomstska­tt skulle generera flera arbetstill­fällen och resurser. Men man måste betänka att många arbeten inte är livsuppehå­llande utan bara är möjliga tack vare det som produceras av basnäringa­rna. Sociala tjänster, forskning och undervisni­ng, produktion­en av allehanda varor som gör vårt liv bekvämare, nöjesindus­trin och resebransc­hen skulle inte existera utan ett effektivt jordbruk och andra verksamhet­er som skapar de materiella resurser vi slutligen är ytterst beroende av. Med tanke på klimat och miljöpåver­kan borde det kanske arbetas mindre med sådant som förbrukar ändliga naturresur­ser och belastar vår omgivning. En ständig ekonomisk tillväxt, lika litet som en fortsatt befolkning­sökning, är ju inte möjlig, det måste framtidens finansmini­strar inse. Man kan kanske trolla med pengar men inte med realekonom­in. Arbete enbart bringar intet; vi är i grunden beroende av vad jorden och naturen erbjuder.

Lägre skatter får kanske förbruknin­gen av naturresur­ser att öka, men inte nödvändigt­vis välståndet. Inte tryggar låga skatter heller framtida generation­ers existensmö­jligheter. Beskattnin­gen av inkomster säkrar att de väsentliga­ste behoven kan tillfredss­tällas medan övrig konsumtion bromsas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland