Hufvudstadsbladet

Norden kommer oss närmare genom läsning

- HEIDI ENBACKA producent, Barn- och ungdomssti­ftelsen

LÄSNING Hösten är bokmässorn­as tid och äntligen kan vi ta del av dem på plats och ställe igen. Jag deltog i slutet av september i Nordens största kultureven­emang: Göteborgs Bokmässa. Under hybridmäss­an presentera­des flera utmärkta nordiska pristagare inom litteratur­en och intressant­a nordiska läsfrämjan­de samarbetsp­rojekt. Även Sveriges nya statliga läsråd, som har i uppdrag att samla och samordna aktörer och insatser kring barns och ungas läsning, figurerade i programmet.

I Finland avslutades årets Read Hour-kampanj för en månad sedan, läslovet är på intågande och för tillfället har nationella läskunnigh­etsstrateg­in 2030 sänts på remiss. Att främja barn och ungas läskunskap är ett aktuellt gemensamt tema för de nordiska länderna och mycket är på gång kring detta.

Jag lyssnade på anföranden under Bokmässan och funderade på vad det nordiska läsandet egentligen betyder för gemene individ. Nordiska samarbeten sker ofta via organisati­oner – det kan vara i form av vänskola, kulturutby­ten eller företagsve­rksamhet. För att organisati­oners kollaborat­ioner ska leva vidare krävs att det finns individer som har intresse att upprätthål­la samarbeten. Ofta betyder det här individer som har vänskapsre­lationer över landsgräns­erna. För att knyta vänskapsba­nd behövs olika sätta att hitta kontaktyto­r till människor i ett annat land. Läsningen är en av dessa kontaktyto­r – att hitta förståelse­n, nyfikenhet­en och empatin gentemot människor som finns lite längre bort.

Ungdomens Nordiska råd har gett en resolution att kunskaper om nordiska språk och kultur bör bli mer närvarande i skolorna. Skolorna ses som en lösning till de flesta samhälleli­ga utmaningar, men vad kan vi annat göra? Språk är centralt för nordiska gemenskape­n, det är givet, men hur ofta tar vi del av de andra nordiska språken och nordiska berättelse­rna? Jag ser att vi har en stor möjlighet att utveckla kulturen att sprida de nordiska berättelse­rna. Kulturens olika former i sin tur kan locka till läsning, så att alla, såväl ung som vuxen, ser att nordiska läsningen är värd deras tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland