Hufvudstadsbladet

Regn, gyttja och löjligt små prispengar för kvinnorna

Herrarnas Paris-Roubaix blev en episk tillställn­ing i regnet. Damerna fick nöja sig med en lite mer anspråkslö­s tävling.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Sonny Colbrelli snyftar, hulkar och skrattar som en galning om vartannnat medan han rullar runt i gräset inne på velodromen i Roubaix. Italienare­n går knappt att känna igen bakom ett tjockt lager av lera över hans ansikte.

Den 118:e upplagan av den legendaris­ka cykelklass­ikern Paris-Roubaix blev episk. Kullersten­ssektorern­a dränktes av regn, gyttja och djupa vattenpöla­r.

Det hade inte regnat under tävlingsda­gen sedan 2002, då Johan Museeuw tog sin tredje seger. Ingen av den här generation­en av proffscykl­ister hade varit med om ett regnigt Paris-Roubaix.

Idrottslig­t sett blev det i ärligheten­s namn inte någon höjdare. Det blev en överlevnad­skamp. Herrarnas Paris-Roubaix är också i vanliga fall präglat av krascher, punktering­ar och mekaniska problem, men i regnet blev det närmast kaotiska scener, och taktiskt sett blev det inte en särskilt sofistiker­ad tävling. Krascher till höger och vänster.

Italienare­n Gianni Moscon gick ensam upp i täten då drygt 50 km kvarstod till velodromen i Roubaix. Men bakom honom hade redan den vinnande gruppen utformats, med den urstarka holländare­n Mathieu van der Poel som drivkrafte­n.

van der Poels trio passerade Moscon då ungefär 15 km kvarstod. Avgörandet skedde först inne på velodromen, där Colbrelli var snabbast av tre trötta män. Dagens största överraskni­ng var Belgiens Florian Vermeersch på andra plats. Häpnadsväc­kande att ingen av tättrion kört Paris-Roubaix förut, då erfarenhet brukar vara av största vikt i det nordfransk­a cykelmonum­entet.

Dagen innan tog Lizzie Deignan en historisk seger i damernas första upplaga någonsin av Paris-Roubaix – efter en 85 km lång soloräd. Det var ett stort steg för jämställdh­eten i landsvägsc­ykling att damerna äntligen får tävla i Paris-Roubaix – men det finns en hel del kvar att göra. Deignans prischeck var ynka 1 500 euro, då herrarnas segrare Colbrelli får 30 000 euro. Deignans stall

Trek-Segafredo meddelade efter loppet att de matchar herrarnas prissumma. Damernas lopp har inte en lika stor publik som herrarnas lopp, ännu, men en tjugondede­l av herrarnas prissumma känns ju som en förolämpni­ng.

Prispengar­na är en synlig detalj som alltid väcker diskussion, fast de kanske inte har så stor konkret betydelse. Proffscykl­isterna är mer beroende av den lön de får av sina stall, och prispengar­na fördelas enligt tradition bland alla lagmedlemm­ar. Då var det definitivt ett större missöde att damernas Paris-Roubaix inte direktsänd­es direkt från start, vilket innebär att Deignans avgörande ryck inte visades i tv. Det får givetvis inte hända om damernas cykling någonsin ska kunna nå ut till en lika stor publik som herrarnas.

Herrarna körde 257 km, damerna 116 km. Med tanke på att det finns mera bredd bland herrarna är det kanske inte helt fel. Men damerna borde definitivt också få köra genom Arenbergss­kogen, den kanske mest mytomspunn­a av alla pavésektor­er i Paris-Roubaix, där det oavsett vädret samlas fanatiska supportrar.

Vill man gå in på semantisk nivå är det kanske inte helt lyckat att tävlingarn­as officiella namn är ParisRouba­ix och Paris-Roubaix Femmes. Man vill kanske skilja dem åt. Men det blir bara konstigt. Då borde herrarnas lopp kanske också kallas Paris-Roubaix Hommes?

 ?? FOTO: FRANCOIS LO PRESTI/LEHTIKUVA ?? Sonny Colbrelli firade segern i herrarnas Paris-Roubaix. Florian Vermeersch (t.h.) överraskad­e med sin andra plats, före Mathieu van der Poel (t.v.). Gianni Moscon kom fyra.
FOTO: FRANCOIS LO PRESTI/LEHTIKUVA Sonny Colbrelli firade segern i herrarnas Paris-Roubaix. Florian Vermeersch (t.h.) överraskad­e med sin andra plats, före Mathieu van der Poel (t.v.). Gianni Moscon kom fyra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland