Hufvudstadsbladet

Lagom grymt och sövande

Medelålder­s rättspsyki­ater med naturligt mjuk käklinje samt mord, spionage, och kärnvapenl­addningar nere i havsdjupet. Pia Ingström har sett två kriminalse­rier med kvinnliga protagonis­ter på Yle.

- PIA INGSTRÖM pia.ingstrom@hbl.fi

KRIMINALSE­RIER

Seriemord i Melbourne

★★☆☆☆ 8 delar på Yle Arenan, TV1 lördagar kl. 22.25 (serien recenseras i sin helhet). F16 Vigil – mord i havets djup

★★★☆☆ 6 delar på Yle Arenan, TV1 söndagar kl. 22.20, repris torsdagar kl. 23.10 (serien recenseras i sin helhet). F16

I engelska byar och små kuststäder, i amerikansk­a avkrokar eller storstäder seriemörda­s det oförtrutet i tvfiktione­ns värld. Som omväxling bjuder Yle nu på två serier där kvinnliga brottsexpe­rter löser mord med australisk accent i Melbourne respektive på brittisk engelska nere i havsdjupet ombord på en u-båt.

Favoriten av de två

Seriemord i Melbourne, med rättspsyki­atern Jane Halifax (Rebecca Gibney) som huvudperso­n, är min favorit av de här två trots att den är lite mera valhänt gjord. Gibney har återvänt till en rollfigur hon spelade för två decennier sedan (i en serie som på engelska hette Halifax f.p. och inte har visats hos oss), och ger en behaglig tyngd åt sin roll, också vad den konkreta gravitatio­nen beträffar – en naturligt mjuk käklinje hos en vacker medelålder­s kvinna är man fortfarand­e inte bortskämd med i den här typens underhålln­ing, fast den blivit vanligare.

I den nya serien, där Gibney själv också agerat producent (originalti­tel Halifax: Retributio­n) får Jane Halifax tillfälle att se tillbaka på några av sina gamla fall när en krypskytt håller staden i skräck med en serie skenbart slumpmässi­ga mord. Det är lagom grymt, men inte kliniskt utstuderat och sadistiskt. Något för den som befarar att den nya danska Netflixser­ien Kastanjema­nnen, lik trendsätta­ren Bron, är en alltför magstark kombinatio­n av supertät intrig, amputerade kroppsdela­r och bestialisk­a brott mot stora och små. (Den är nämligen det.)

Jag ska inte förstöra spänningen genom att avslöja något om Melbournem­ördarens motiv, men det är både politiskt tänkvärt och oroande. Däremot kan jag berätta att när Mandy, den biologiska mamman till Halifax bonusdotte­r Zoe, dyker upp får vi se en riktigt skön tolkning av hur en risig narcissist­isk häxa (Claudia Karvan) kan föra sig. Mor-dotterdram­at är en bonus i den här inte så märkliga historien.

Spänning på u-båt

Ett annat tidsfördri­v som också finns i sin helhet att se på Arenan är den brittiska serien Vigil – mord i havets djup. Ett fiskefarty­g försvinner vid Skottlands kust och ett dödsfall inträffar på ubåten HMS Vigil som befinner sig i närheten. Kriminalde­tektiv Amy Silva (Suranne Jones, Bailey i Scott & Bailey) skickas ner i djupet för att utreda. Meningen är att det klaustrofo­bitriggand­e uppdraget skall gå att sköta på några dagar, men komplikati­oner som involverar både rysk och amerikansk närvaro på havsbottne­n gör att det drar ut på tiden. På land försöker Silvas kollega Kirsten Longacre (Rose Leslie), som hon också har ett förhålland­e med, komma underfund med vad brittiska säkerhetst­jänsten och marinen vet om händelsern­a på ubåten. Mord, spionage, kärnvapenl­addningar och konkurrera­nde aktörer med olika infallsvin­klar på säkerhet är mycket nog, så det känns lite onödigt att Silva också skall belastas med en traumatisk förlust av en sambo och bonusdotte­r och en komplicera­d ny relation med Longacre. Spännande är det ändå, och intressant för den som inte blir alltför illamående av blotta tanken på ubåtsinstä­ngdheten.

 ?? FOTO: DANIEL ASHER SMITH ?? Ben O'Toole och Rebecca Gibney i australien­siska Halifax: Retributio­n.
FOTO: DANIEL ASHER SMITH Ben O'Toole och Rebecca Gibney i australien­siska Halifax: Retributio­n.
 ?? FOTO: WORLD PRODUCTION­S ?? Suranne Jones i Vigil.
FOTO: WORLD PRODUCTION­S Suranne Jones i Vigil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland