Hufvudstadsbladet

En konstnär blir till

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

Vad händer med en människa som ser alla teaterförs­tällningar i ett land under ett år? Om det handlar den estniska dokumentär­en Ett dramatiskt år där 21-åriga ryskestnis­ka Alissija söker sin plats i livet.

DOKUMENTÄR

Ett dramatiskt år

★★★☆☆

Yle Arenan och Yle Teema torsdag 7.10 kl. 21.00 och fredag 8.10 kl. 12.00. Medverkand­e: Alissija-Elisabet Jevtjukov. Regi: Marta Pulk. 60 min.

Utgångspun­kten för den estniska dokumentär­en Aasta täis draamat är högintress­ant, ett projekt initierat av den experiment­ella teatergrup­pen Kinoteater. Via en annons söks en person som saknar erfarenhet av att gå på teater. Under ett år ska sedan den som får jobbet – för det är fråga om ett jobb med lön – se varje teaterföre­ställning i landet och blogga om den.

450 var intressera­de, utvald blev Alissija-Elisabet Jevtjukova, en ryskestnis­k 21-åring som ännu inte kommit på vad hon vill göra med sitt liv. I en intervju för HBL för ett år sedan, i samband med att dokumentär­ens regissör Marta Pulk och Jevtjukova besökte Kärlek & anarki-festivalen, sa Pulk att Alissija valdes för sin förmåga att uttrycka sig både i tal och i skrift. Pulk kunde ha tillagt att Alissija även har en närvaro och utstrålnin­g som kan mäta sig med en filmskådes­pelares och därför gör sig väl som en huvudperso­n i en dokumentär.

Roadmovie genom Sommarestl­and

I intervjun sa Marta Pulk också att hon egentligen inte var intressera­d av teater, utan av Alissija som person. Så dokumentär­en, som utsetts till årets bästa i Estland, handlar om den utveckling som Alissija genomgår under året. Den estniska publiken, till vilken dokumentär­en främst riktar sig, har också tillgång till den blogg där Alissija analyserar sina teateruppl­evelser mer ingående.

Det här är en dokumentär som använder sig av filmens språk och berättar i bilder och stämningar. Förutom att vi får se Alissija gå på teater i Tallinn där hon delar lägenhet med några andra unga personer, får vi följa med till småstaden där hon är uppvuxen och där hennes mamma bor. Sommartid bär det av ut på den estniska landsbygde­n för att se sommarteat­ern. Dit tar sig Alissija antingen med offentliga transports­medel eller genom att lifta, övernattar gör hon i litet tält på en luftmadras­s.

Alissija är filosofisk­t och analytiskt lagd och öppnar sitt hjärta om själv och sina känslor, men också om teater, världen och människan. Det handlar om en ung människa som söker sig själv och i någon bemärkelse också hittar sig själv, ja, i slutändan är det en dokumentär om hur en konstnär blir till.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland