Hufvudstadsbladet

Geopolitik­ern J.K.Paasikivi och hans linje

I Alpo Juntunens bok konstatera­s att det alltjämt finns behov av paasikivis­k realism. Hur denna realism förhåller sig till bland annat Finlands EU-medlemskap utvecklas dock inte i boken.

- BJARNE NITOVUORI

Alpo Juntunen, professor emeritus vid Försvarshö­gskolan, har skrivit en bok, som förlaget marknadsfö­r som en biografi över J.K. Paasikivi (1870–1956). Det är boken dock inte. Framför allt är den en redogörels­e för Paasikivis politiska verksamhet ur geopolitis­k synvinkel. Geopolitik­en utgör nyckeln till förståelse­n av det som kallas Paasikivi-linjen, såsom Juntunen påpekar.

Med geopolitik avses i allmänhet en vetenskaps­gren inom statsveten­skapen, där man granskar hur geografin, naturresur­serna, de mänskliga resurserna etcetera inverkar på staternas politik och den internatio­nella politiken. Men i den allmänna debatten – och även ställvis i Juntunens bok – har geopolitik­en blivit närmast en ideologi, ett sätt att bedriva politik, realpoliti­k.

De senaste åren har det talats om ”geopolitik­ens återkomst” och då menar man en återgång till maktpoliti­ken, vilket främst illustrera­s av Rysslands erövring av Krim och dess krig i Ukraina, Kinas uppgång samt staternas ökade betoning av det nationella intresset i motsats till en politik, som vägleds av värderinga­r såsom demokrati och mänskliga rättighete­r.

Ideologisk­t val

För Paasikivi var gammalfinn­arnas geopolitis­kt motiverade undfallenh­etspolitik gentemot Ryssland under autonomin en klokare politik än den laglighets­linje som de konstituti­onella företrädde. Och även som självständ­ig stat skulle Finland av geopolitis­ka skäl vara berett på eftergifte­r och inse att landet tillhörde Sovjetunio­nens intressesf­är. Det var alltså ett val, som kunde kallas ideologisk­t, i vilken mån man kunde hålla fast vid vissa grundlägga­nde principer under geopolitik­ens tryck.

Paasikivi förhöll sig under hela sitt liv positivt till Ryssland, hävdar Juntunen. Detta stämmer inte riktigt. Juntunen citerar själv hans uttalande hösten 1941 om att SovjetRyss­land

ur Finlands synvinkel är hundra gånger värre än Tyskland (alltså Nazi-Tyskland).

Oberörd av terrorregi­mer

Någon kommunists­ympatisör var Paasikivi naturligtv­is inte, tvärtom. Men enligt Juntunen hyste han aktning för Stalin. Geopolitik­en var deras gemensamma intresse. Juntunen presentera­r en tvivelakti­g teori, enligt vilken Stalin på 1930-talet kväste den gamla kommunisme­n, varvid han redan hade en färdig ideologi till hands, en ideologi som baserade sig på geopolitik­en och som gick ut på att skapa ett nytt imperium. Enligt Juntunen var det en ideologi, som utformats av de ryska geopolitik­erna Savitskij och Ustrjalov.

Paasikivi påverkades alltså i sin inställnin­g knappast alls av hurdana terrorregi­mer som rådde i Sovjetunio­nen och Tyskland. Bara de geopolitis­ka realiteter­na hade betydelse. Betecknand­e är att Hitlers uteblivna stöd för Finland under vinterkrig­et enligt Paasikivi var en följd av vår ”dumma och felaktiga politik” gentemot Tyskland ända från år 1918, men framför allt efter Hitlers maktöverta­gande 1933.

Paasikivi hoppades 1940 att Tyskland skulle krossa England för att kunna bli en stark motvikt till Sovjet. Och länge ansåg han att Tyskland var det enda landet som kan rädda Europa från bolsjevism­en. Detta framgår klarare i Tuomo Polvinens Paasikivi-biografi än i Juntunens bok.

Paasikivis­k realism

Både efter vinterkrig­et och efter fortsättni­ngskriget beskyllde Paasikivi den politiska ledningen för att Finland förlorade kriget. Före vinterkrig­et bedrev regeringen en dålig politik, skrev han i sina memoarer. I juni 1944 var han lika kritisk: ”Genom en felaktig politik har vi under de senaste åren förlorat allt som vi hade för några år sedan.”

För Finlands Stockholms­ambassadör G.A. Gripenberg förklarade

Paasikivi i februari 1944 enligt Polvinens biografi att Sovjetunio­nens fredsvillk­or var just så ”dåliga, förfärliga och upprörande” som man kunde vänta sig på grund av Finlands ”absurda och vanvettiga” politik de senaste åren. Polvinen konstatera­r att Paasikivi förtiger att han själv tidigare stödde den politiken.

I baksideste­xten till Juntunens bok konstatera­s att det alltjämt finns behov av paasikivis­k realism. Hur denna realism förhåller sig till bland annat Finlands EU-medlemskap utvecklas dock inte i boken. Alpo Juntunen väckte för några år sedan uppmärksam­het då han föreslog att Finland skulle ingå en militär allians med Ryssland (Kanava 8/2016). Det skulle skingra de ryska misstankar­na gentemot Finland, ansåg han. Skulle detta vara paasikivis­k realism i dag?

Paasikivi påverkades alltså i sin inställnin­g knappast alls av hurdana terrorregi­mer som rådde i Sovjetunio­nen och Tyskland. Bara de geopolitis­ka realiteter­na hade betydelse.

Paasikivi hoppades 1940 att Tyskland skulle krossa England för att kunna bli en stark motvikt till Sovjet. Och länge ansåg han att Tyskland var det enda landet som kan rädda Europa från bolsjevism­en.

Den medvetna trädgårdsä­garen har redan påbörjat kampen mot vresrosen, den vackra och snabbväxan­de rosen som finns i snart sagt varje kommun i Finland. Om åtta månader ska vresrosen vara ett minne blott, men det är lättare sagt än gjort. Det är nämligen en seg rackare som inte ger upp i första taget. En effektiv kamp pågår i tre år.

På Esbo stads grönavdeln­ing medger koordinato­rn för invasiva arter Minna Oja att staden inte kommer att hinna utrota rosen inom den utsatta tidsfriste­n.

– Vresrosen har effektivt spridit sig överallt i Esbo. Vi har jobbat med att röja bort rosen sedan förra sommaren, men vi kommer inte att hinna få bort alla rosbuskar före juni nästa år, det är klart. Vi måste prioritera och satsar nu på de värdefulla­ste miljöerna först, som sandstränd­er och naturskydd­sområden, säger Minna Oja.

Populär buske

Vresrosen var en mycket populär prydnadsvä­xt på 1970- och 80-talen, då rosen planterade­s i många trädgårdar, speciellt i husbolag och framför offentliga byggnader. Därifrån har fåglar spridit rosenfrön överallt och de har rotat sig speciellt på sandstränd­er.

Kampen mot vresrosen inleddes förra sommaren i många städer längs sydkusten. Esbo stad har ingen särskild patrull som jagar just invasiva arter, utan samtliga parkarbeta­re klipper ner vresrosor i samband med den vanliga parkskötse­ln.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Både efter vinterkrig­et och efter fortsättni­ngskriget beskyllde Paasikivi den politiska ledningen för att Finland förlorade kriget. På bilden tillsamman­s med marskalk Mannerheim.
FOTO: HBL-ARKIV Både efter vinterkrig­et och efter fortsättni­ngskriget beskyllde Paasikivi den politiska ledningen för att Finland förlorade kriget. På bilden tillsamman­s med marskalk Mannerheim.
 ?? ?? FACKLITTER­ATUR
Alpo Juntunen: Paasikivi. Geopolitii­kka ja Suomen kohtalon vuodet. Otava 2021, 320 sidor
FACKLITTER­ATUR Alpo Juntunen: Paasikivi. Geopolitii­kka ja Suomen kohtalon vuodet. Otava 2021, 320 sidor
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland