Hufvudstadsbladet

Vädret skjuter upp vitkindade gässens flytt

- HARALD GRÖNSTRAND harald.gronstrand@hbl.fi

De vitkindade gässen beter sig olika den här hösten jämfört med andra år. Det ofördelakt­iga flyttvädre­t och en större utbredning än tidigare bäddar för problem för jordbrukar­na.

Ungefär hälften av Finlands stam med vitkindade gäss är fortfarand­e i landet. Men det är inte bara de vitkindade gässen som dröjer med sin flytt. Ofördelakt­iga vindar har fått både alfåglar, storlommar och prutgäss att stanna i landet i väntan på bättre väder.

–Vi ser en väldigt speciell flyttrörel­se i år. För de vitkindade gässens del började den redan för en månad sedan, men avbröts på grund av vädret, säger Mika Pirinen som är artskadeko­ordinator på Närings-, trafik- och miljöcentr­alen.

Under några år har gässens flytt skett under bara några dagar. Men nuläget gör att en del av gässen redan är i norra Tyskland och Nederlände­rna, medan den största delen fortfarand­e är kvar i Finland.

– Jag har funderat på varför det är så här. Men gässen vill inte flytta i motvind, som det råkat vara. Efter den första rushen blev vädret sämre.

Större område utsatt för skador

Pirinen tror ändå att också annat än vädret påverkat flyttrörel­sen. Han vill ogärna tala om normalår, men säger att mycket i år skiljer sig jämfört med tidigare år.

– Gässen har bland annat kommit hit under en längre period än vanligt. Dessutom har de spridit sig över ett ovanligt stort område både i Europa och i Finland.

Det här betyder dåliga nyheter för många jordbrukar­e. Medan gässen väntar på bättre vindar orsakar de nämligen skador på ett större område än normalt.

– Här i norra Karelen har vi vant oss med skadorna gässen orsakat i över tio års tid. Det betyder att många av jordbrukar­na klarat av att förbereda sig och minimera skadorna.

– Men nu finns gässen på nya områden där jordbrukar­na inte är vana att anpassa sig, säger Pirinen och lyfter fram att ovanligt många gäss vistas i bland annat Kymmenedal­en och Södra Savolax just nu.

Ovanligt stor samling nära Lahtis

Den största samlingen med vitkindade gäss finns just nu vid Sairakkala­njärvi strax väster om Lahtis. I måndags uppskattad­e NTM-centralen att över 60 000 individer fanns vid sjön, och antalet ökar hela tiden.

– De har också tidigare varit där, men det är mycket ovanligt att de största grupperna hittas där.

De vitkindade gässen flyttar normalt i september–oktober. Men gässen är härdiga, och flyttperio­den kan vara ända tills snön faller.

– De kan vara här ganska länge. Några år har vi sett dem här också i början av november, säger Mika Pirinen på NTM-centralen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland