Hufvudstadsbladet

Baby gungar om De Gröna

De Gröna har snart en ny tillfällig ordförande, en ny miljöminis­ter, en ny inrikesmin­ister, en ny medlem i regeringsk­vintetten och en ny gruppordfö­rande i riksdagen. På grund av en baby.

- TOMMY WESTERLUND Ledarskrib­ent tommy.westerlund@hbl.fi

Ett barns födelse är vanligtvis en stor och glad tilldragel­se. Det innebär samtidigt en enorm omvälvning för föräldrarn­a, särskilt om det är fråga om det första barnet. Då mamman samtidigt är en topppoliti­ker innebär det ofta också förändring­ar för andra än den närmaste familjen. Såsom då De Grönas partiledar­e Maria Ohisalo snart ska bli mamma för första gången.

Efter riksdagsgr­uppens och partideleg­ationens gemensamma möte på måndagskvä­llen och partistyre­lsens möte för en dryg vecka sedan står det nu klart att det blir en rejäl rockad på många höga poster som partiet besitter.

Då Ohisalo nästa månad inleder sin moderskaps­ledighet träder Iiris Suomela in som ordförande­vikarie, Emma Kari blir ny miljöminis­ter, Kari vikarierar också för Ohisalo i regeringen­s ledande kvintett, Krista Mikkonen lämnar Miljöminis­teriet för att bli ny inrikesmin­ister. En ny gruppordfö­rande i riksdagen krävs också då Kari blir minister men det är än så länge oklart vem det blir. När Ohisalo själv återvänder i arbetet går hon inte tillbaka till Inrikesmin­isteriet utan blir ny miljöminis­ter.

Rock me baby! Det är ingen liten rockad den babyn åstadkomme­r.

Det är inget ovanligt att regeringsp­artier under riksdagspe­rioden gör ministerby­ten av rent taktiska skäl. Politisk taktik finns också med i De Grönas modell för tiden under och efter Ohisalos moderskaps­ledighet. Det hela hade kunnat lösas med att en vice ordförande utses till vikarieran­de ordförande och hen tar samtidigt över Ohisalos uppgifter i regeringen. Därmed skulle det ha varit löst. Nu vill De Gröna i alla fall utnyttja tillfället att lyfta fram fler personer och bredda galleriet av synliga politiker.

Samtidigt ges vikarieran­de partiordfö­randen Suomela lugn och ro att leda partiet i välfärdsom­rådesvalet i januari.

Både Suomela och Kari är nöjda och glada med arrangeman­get och de kan ge partiet ett lyft som synliga och aktiva politiker. För en ny gruppordfö­rande i riksdagen ges likaså en chans att träda fram. Även Ohisalo går hellre till Miljöminis­teriet då hon återvänder i stället för tillbaka till sitt gamla arbetsrum på Inrikesmin­isteriet, där det har varit stökigt nu senast på grund av de utmaningar som miljörörel­sen Elokapina utgjort för polisen.

Den som däremot är mindre nöjd är nya inrikesmin­istern Krista Mikkonen som enligt uppgift mycket hellre skulle ha stannat kvar som miljöminis­ter. Hon förlorade Miljöminis­teriet i en jämn omröstning mot Emma Kari. Partiet vill med ändringarn­a ha mera tyngd i och fart på miljöpolit­iken. Återstår att se hur det lyckas med tre olika miljöminis­trar under en kort tid.

Partiet räknar säkert med att kunna dra nytta av omställnin­garna i de två föreståend­e valen, välfärdsom­rådesvalet redan i januari och riksdagsva­let ett drygt år senare.

Det nya upplägget kräver emellertid god kommunikat­ion. Det kan innebära stora utmaningar, inte bara för De Gröna utan för hela regeringen, då partiordfö­randen är ny på posten och dessutom befinner sig utanför regeringen. Nya personer på två av De Grönas ministerta­buretter kräver likaså lite tid innan det fungerar som det ska.

För De Gröna ges ett mellanbety­g i valet i januari och några månader senare då regeringen för vårens rambudgetf­örhandling­ar. Klimatåtgä­rderna finns med där och är även annars hela tiden på ytan. Emma Kari som ny miljöminis­ter vill hålla frågan framme och sin egen profil hög inte minst med tanke på de egna väljarna som vill se mer åtgärder och resultat.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland