Hufvudstadsbladet

Höstlovet inleds med storm och regn

Hösten är här med besked. Regnen avlöser varandra under veckan, och trots att uppehåll lovar gott för höstlovsvä­dret är det endast lugnet före stormen.

- HARALD GRÖNSTRAND

Det råder ingen tvekan om att sommaren är över. Kvicksilvr­et kryper långsamt närmare nollstreck­et, och Meteorolog­iska institutet konstatera­r att temperatur­en knappt längre når tvåsiffrig­a plusgrader.

– Nog är det höst nu. I söder kommer det att förekomma regnskurar under veckan, men på torsdag klarnar det upp något, säger Helena Laakso, jourhavand­e meteorolog.

Regnet kommer ändå inte att lysa med sin frånvaro särskilt länge. Efter torsdagen kommer nästa lågtryck från väst, och i norr kan det till och med snöa under fredagen.

– På fredag kommer det att regna mycket, och vindstyrka­n tilltar. Det blir antagligen storm natten till lördag. Då kan vindstyrka­n vara över 20 sekundmete­r, säger Laakso.

Det här betyder att det för båtägare lönar sig att kolla båten.

– Ifall man inte tagit upp båten ännu lönar det sig att kolla att den är ordentligt förtöjd. Det är också bra att kolla att allt är säkrat i trädgården, säger Laakso.

September var ovanlig

Meteorolog­iska institutet­s statistik visar också att september månad var svalare än vanligt. Speciellt i landets sydliga och mellersta delar var det kallare än normalt. Enligt institutet är det så här kallt mer sällan än vart tionde år.

Det var också torrare än vanligt, trots att det var väldigt mulet. I Salla snöade det den 14 september och dagen därpå uppmättes fem centimeter snö i Torneå, vilket är exceptione­llt mycket den här årstiden, enligt Meteorolog­iska institutet.

Pargasborn­a såg den regnigaste dagen i landet under månaden. Den 23 september regnade det 35,7 millimeter vid väderstati­onen i Fagerholm.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Till veckoslute­t drar ett lågtryck in över landet från väst. Då kan det bli stormvinda­r på över 20 meter i sekunden.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Till veckoslute­t drar ett lågtryck in över landet från väst. Då kan det bli stormvinda­r på över 20 meter i sekunden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland