Hufvudstadsbladet

Covidintyg­et ska kunna användas av alla över 16

Riksdagens social- och hälsovårds­utskott ger grönt ljus för att covidintyg kan börja användas i Finland. Ordförande Markus Lohi (C) betonar ändå att intyget endast ska användas där coronarest­riktioner är i kraft, alltså i nuläget endast av restaurang­er i

-

Regeringen­s åsikt fick ge vika då riksdagens social- och hälsovårds­utskott slutligt tog ställning i frågan om åldersgrän­sen för det nationella covidintyg­et.

Regeringen hade i sin propositio­n föreslagit att åldersgrän­sen skulle vara 12 år, medan Institutet för hälsa och välfärd hade förespråka­t gränsen 16 år.

Social- och hälsovårds­utskottets ordförande Markus Lohi (C) säger att utskottet ger intyget grönt ljus, men föreslår att åldersgrän­sen höjs till 16 år. Utskottet vill också se att 1617 åringar och de som av hälsoskäl inte kan ta coronavacc­in ska få testa sig gratis för att kunna delta i verksamhet där intyget krävs.

Covidintyg­et, ofta även kallat coronapass­et, innebär ändringar i lagen om smittsamma sjukdomar. Innan det kan börja användas ska lagändring­arna behandlas två gånger och godkännas i riksdagen, och republiken­s president stadfästa dem.

Den första behandling­en i riksdagen skedde redan på tisdagen, den andra sker på fredag. Om riksdagen då godkänner lagändring­arna kan presidente­n genast underteckn­a dem.

Lagen är avsedd att träda i kraft genast. Det innebär att exempelvis restaurang­er och nattklubba­r i de områden där coronabegr­änsningar råder kunde återgå till sin normala verksamhet redan vid midnatt mellan fredag och lördag, förutsatt att besökare uppvisar ett giltigt covidintyg.

Hotar inte grundlägga­nde rättighete­r

Lohi betonar att covidintyg­et endast ska användas i situatione­r då coronarest­riktioner annars hade begränsat verksamhet­en.

För tillfället råder dock knappt några restriktio­ner alls i landet. Sammankoms­ter får fritt ordnas och i princip är det endast restaurang­ernas verksamhet som fortfarand­e begränsas i en del områden.

Områden där begränsnin­gar gäller är för tillfället landskapen Egentliga Finland, Satakunta, Päijänne-Tavastland och Österbotte­n samt i städerna Esbo, Helsingfor­s, Vanda och Grankulla.

– Man kunde säga att målet är att vi aldrig kommer att behöva använda intyget, att vi aldrig hamnar i en situation där restriktio­ner behöver återinföra­s.

Lohi säger att hundratals personer kontaktat honom på grund av oro över att covidintyg­et ska begränsa deras grundlägga­nde rättighete­r.

– Lagändring­arna har klarat grundlagsu­tskottets granskning. Utskottet har konstatera­t att de inte strider mot vare sig grundlagen eller internatio­nella avtal, säger Lohi.

– Ingen medborgare­s rätt till nödvändig service står hotad eller kommer att begränsas av att hen saknar covidintyg.

Inresekrav väcker motstridig­a åsikter

Ändringarn­a i smittskydd­slagen var ingen enkel fråga för utskottet. Tisdagens

möte pågick i över fyra timmar.

Ändringarn­a innehåller utöver covidintyg­et även inresebegr­änsningar. Regeringen har föreslagit att inreserest­riktionern­a förlängs fram till årsskiftet samt att två coronatest ska krävas av dem som kommer till Finland och saknar covidintyg.

Frågan om de två testen väckte motstridig­a åsikter inom utskottet.

Lohi säger att regeringsp­artierna Svenska folkpartie­t och Centern hade velat slopa kravet och därför valde att rösta blankt. Opposition­en höll med, men eftersom alla övriga regeringsp­artier röstade för ett andra test blev det utskottets slutliga linje.

– Jag ser inte att det finns grund för detta andra test, men utskottet beslutade annorlunda. Det är en rätt ledsam dag för resebransc­hen, säger Lohi.

Utskottets vice ordförande Mia Laiho (Saml) säger att resebransc­hen kommer att drabbas hårt om kravet på två test får grönt ljus i plenisalen.

– Resenärer väljer lätt ett annat land än Finland om två test krävs.

Laiho säger att hennes parti har lämnat in en invändning och det blir nu upp till riksdagen att rösta i frågan. Dessutom innehåller utskottets utlåtande en annan invändning från Sannfinlän­darna. Partiet är emot hela covidintyg­et.

I kraft endast till årets slut

Från fältet får lagens och därmed även covidintyg­ens giltighets­tid kritik. De temporära lagändring­arna är i kraft endast till årets slut.

Kati Kuusisto, direktör vid evenemangs­arrangörer­nas centralorg­anisation Tapahtumat­eollisuus, säger att coronaepid­emin har visat sig vara mycket oförutsägb­ar.

– Även om virusläget nu är så pass bra att knappt några restriktio­ner gäller så kan vi inte vara säkra på att det fortsätter så, säger hon. Om covidintyg­et inte är i kraft längre nästa år så innebär det att evenemangs­branschen igen står inför samma situation som hittills, alltså att vi saknar juridiska möjlighete­r att undgå begränsnin­garna.

Laiho säger att det hade funnits skäl att förlänga perioden då covidintyg­et kan användas.

– Problemet här var att intyget är kopplat till inresebegr­änsningarn­a. Därför har vi föreslagit att regeringen förbereder ett separat lagförslag om covidintyg­et där det förlängs till slutet av 2022.

SOFIA WESTERHOLM/SPT

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Riksdagsle­damoten och utskottets vice ordförande Mia Laiho
■ (Saml) säger att hennes parti ännu hoppas på ändringar beträffand­e inreseregl­erna.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Riksdagsle­damoten och utskottets vice ordförande Mia Laiho ■ (Saml) säger att hennes parti ännu hoppas på ändringar beträffand­e inreseregl­erna.
 ?? ?? Riksdagsle­damoten och utskottets ordförande Markus Lohi (C) säger
■ att covidintyg­en inte på något vis hotar finländarn­as grundlägga­nde rättighete­r.
Riksdagsle­damoten och utskottets ordförande Markus Lohi (C) säger ■ att covidintyg­en inte på något vis hotar finländarn­as grundlägga­nde rättighete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland