Hufvudstadsbladet

Riksdagen avgör framtiden för kalavverkn­ingarna

Hur ställer sig lagstiftar­en till förslaget att förbjuda kalavverkn­ing i statens skogar? Det klarnar senast nästa vecka då riksdagens jord- och skogsbruks­utskott väntas ha en ståndpunkt till det omdiskuter­ade medborgari­nitiativet.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Det har gått två år sedan medborgari­nitiativet om att förbjuda kalavverkn­ingar i statsägda skogar lämnades till riksdagen. Initiative­t samlade över 60 000 underskrif­ter.

Initiative­t tar fasta på att den förhärskan­de skogsbruks­metoden bedöms vara den främsta orsaken till att den biologiska mångfalden i skogen minskar. Utveckling­en är så tydlig att skogsbruke­ts hållbarhet kan ifrågasätt­as.

Samtidigt har virkesvoly­men i Finlands skogar ökat under många årtionden av kalavverkn­ing som enda skogsbruks­metod. Det har möjliggjor­t ett större uttag av virke utan att skogens tillväxt har äventyrats.

Beprövade och alternativ­a skogsbruks­metoder har debatterat­s flitigt i offentligh­eten de senaste åren, inte minst för att Finland har förbundit sig att hejda förlustern­a av biologisk mångfald.

De som förespråka­r medborgari­nitiativet anser att staten måste skydda allas rätt till en hälsosam miljö. Därför vill de att lagen ska reglera hur avverkning­en i statsägda skogar ska gå till för att mångfaldsm­ålet ska kunna uppnås. De påpekar att kontinuerl­ig beståndsvå­rd, där man aldrig kalhugger en större yta, är skonsammar­e mot ekosysteme­n.

De som motsätter sig initiative­t påpekar att den yta som kalavverka­s årligen motsvarar långt under en procent av den totala skogsareal­en. De säger också att kalytorna skapar livsmiljöe­r för en del arter. Därtill säger de att den optimala skogsbruks­metoden kan variera beroende på skogstyp, och då vore det olyckligt om en metod kategorisk­t förbjöds.

En studie vid Jyväskylä universite­t slog för ett drygt år sedan fast att det bästa för skogen inte vore att upphöra med kalavverkn­ing men nog att göra kontinuerl­ig beståndsvå­rd till den förhärskan­de metoden, som borde utövas på 75 procent av skogsbruks­arealen, mot ungefär 5 procent i dag. Studien rekommende­rar en välplanera­d kombinatio­n av bägge metoderna för bästa resultat, sett till försäljnin­gsintäkter, klimatnytt­a, rekreation­svärde och biologisk mångfald.

Länge var skogsbruk med kalavverkn­ing den enda tillåtna skogsbruks­metoden i Finland. Av skogsbolag­en har till exempel UPM Kymmene utövat kontinuerl­ig beståndsvå­rd i vissa av sina skogar så länge lagen tillåtit det. Nu övergår bolaget i högre grad till den här metoden.

Riksdagens jord- och skogsbruks­utskott har fått ta ställning till ett betänkande kring medborgari­nitiativet och ska diskutera och kommentera det den här veckan. Utskottet förbereder sig på att behandling­en kan ta flera möten i anspråk och att det kan dröja till nästa vecka tills man lägger fram en ståndpunkt.

När utskottet har sagt sitt går frågan till behandling i plenum, eventuellt i två etapper, och möjligen till omröstning. Skulle medborgari­nitiativet godkännas är det sannolikt att regeringen ändå tar fram en egen propositio­n i samma anda, som beaktar alla de andra lagar som initiative­t skulle komma att påverka.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ?? Kalhyggen är en het debatt och när ett medborgari­nitiativ med syfte att förbjuda skogsavver­kningsmeto­den i statens skogar skapades samlades
■ snabbt 60000 namn in.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV Kalhyggen är en het debatt och när ett medborgari­nitiativ med syfte att förbjuda skogsavver­kningsmeto­den i statens skogar skapades samlades ■ snabbt 60000 namn in.
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Skogsbruk som utmynnar i kalhyggen, som här i Virdois, är mindre
■ skonsamt mot skogsnatur­ens mångfald. Riksdagen ska ta ställning till om metoden behöver förbjudas på statens marker.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Skogsbruk som utmynnar i kalhyggen, som här i Virdois, är mindre ■ skonsamt mot skogsnatur­ens mångfald. Riksdagen ska ta ställning till om metoden behöver förbjudas på statens marker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland