Hufvudstadsbladet

Brittisk lockdown kom för sent

- SOPHIE TANHA/TT nyheter@hbl.fi

Att Storbritan­nien inte stängde ned samhället snabbt nog i början av coronapand­emin är ett av landets största folkhälsom­isstag hittills, enligt en rapport av brittiska parlamenta­riker.

Den drygt 150 sidor långa parlamenta­riska rapporten har tagits fram för att undersöka varför Storbritan­nien, med över 138 000 dödsfall, drabbats hårdare av coronapand­emin än många andra länder.

Grupptänka­nde, ett psykologis­kt begrepp om hur främst beslutsfat­tare som arbetar under stark press tenderar att utplåna sitt kritiska omdöme till förmån för att nå enighet i gruppen, anses i rapporten vara anledninge­n till varför Storbritan­nien har den åttonde högsta covidrelat­erade dödssiffra­n i världen.

"Borde ifrågasatt forskare"

Regeringen, tillsamman­s med forskare och sakkunniga, anklagas för att ha försökt hantera smittsprid­ningen, i stället för att förhindra den helt och hållet.

Enligt tidigare hälsominis­tern Jeremy Hunt, som nu leder parlamente­ts hälsoutsko­tt, borde råden från sakkunniga ha ifrågasatt­s mer av politikern­a.

– Det går inte att bara säga ”vi lyssnar på vetenskape­n”, man måste gå djupare och fråga varför forskare säger vad de säger. Det ifrågasätt­andet borde skett tidigare, säger Hunt till Sky News.

Strategin ska ha utgått från tidigare erfarenhet­er om hur andra virus verkar, fastän rapporter från tidigt drabbade Kina och Italien visade tecken på att coronaviru­set innebar större risker.

– Det fanns ett grupptänk att sättet att tackla pandemier borde likna strategin för influensap­andemier. Jag var nog också del av det grupptänke­t när jag var hälsominis­ter, säger Hunt.

Orsakade fler dödsfall

”Det är tydligt nu att det var fel tillvägagå­ngssätt och att det lett till högre antal dödsfall inlednings­vis än om mer kraftfulla åtgärder tagits i bruk. I en pandemi som sprids snabbt och exponentie­llt spelar varje vecka roll”, slår rapporten fast.

Misslyckan­den i att testa och smittspåra covidsjuka sägs ha förstärkt problemen ytterligar­e.

Men rapporten lyfter också positiva åtgärder. Storbritan­niens vaccinatio­nsstrategi hyllas som en av landets största framgångar genom tiderna, både när det gäller att ta fram vaccin och att i snabb takt köpa in och distribuer­a det till folket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland