Hufvudstadsbladet

Nej, det är inte bara Putins fel att elpriserna stiger

Höga priser på el, råolja, gas och kol och en rädsla inför vinterns prisutveck­ling syns i rubrikerna över hela Europa just nu. Men de stigande priserna är inte bara Rysslands fel trots att landet är en stor energiexpo­rtör.

-

De kommer från hela EU, nyheterna om hur de höga elpriserna kommer att ställa till med problem i vinter. I Estland har priserna inte varit så här höga sedan landet blev självständ­igt, i Sverige spår energibola­get Vattenfall att priserna i södra Sverige i vinter kan bli de högsta sedan elmarknade­n avreglerad­es 1996 och att norra Sverige kan drabbas av de högsta priserna på drygt tio år. I Lettland planerar regeringen ekonomiskt stöd till familjer som får svårt att klara av sina elräkninga­r.

Bilden är densamma i stora delar av Europa. Priserna på den energi hushållen använder, det må sedan vara el, olja eller gas, stiger brant. Och i väldigt mycket av det som sägs och skrivs pekas en syndabock ut, geopolitik­en och Ryssland med president Vladimir Putin och statliga Gazprom i spetsen. Ryssland levererar inte överenskom­na mängder gas, Europa fryser och tänder ljus när elräkninge­n blir övermäktig.

Att Ryssland och de små naturgasmä­ngderna skulle bära skulden till allt är en grov förenkling. Tvärtom har de europeiska politikern­a åstadkommi­t en hemkokt giftbrygd där många ingrediens­er är fel.

Och visst, naturgasen, Ryssland och den nu färdiga gasledning­en Nord Stream 2 är en faktor att räkna med i europeisk energipoli­tik. Men naturgasma­rknaden är global och den flytande naturgasen, LNG, tar sig lätt till de delar av världen där den betingar det bästa priset. Gazprom har under hösten levererat de överenskom­na gasmängder­na till Europa och marknaden räknar med den nya ledningen då man ser på prissättni­ngen framåt våren. De så kallade futurerna går tydligt neråt.

Att Rysslands representa­nt i EU Vladimir Chizov enligt Financial Times uppmanar EU att korrigera sitt förhålland­e till Moskva för att undvika brist på gas i framtiden ger ändå alla konspirati­onsteoreti­ker som hävdar att Ryssland använder sin energi som vapen vatten på kvarn.

Gaspriset hålls ändå uppe till exempel av efterfråga­n i Kina där man strävar efter att fylla gaslagren inför vintern. I USA, som är en betydande exportör av LNG, behövs gasen nu på hemmaplan.

Men gasen är bara en av Europas energikäll­or. El produceras ofta mera lokalt, men eftersom stora delar av norra och mellersta Europa numera utgör en enhetlig elmarknad där priserna sätts på elbörser påverkar snart sagt alla produktion­smöjlighet­er eller brister på sådana priset. En annan viktig faktor är överföring­skapacitet­en, med andra ord möjlighete­rna att transporte­ra elen från den plats där den produceras till den plats där den behövs. Då det inte går stiger priserna.

Samtidigt är Europa mitt i en energiomst­ällning, utsläppen av koldioxid ska ner vilket innebär att kolkraften åtminstone i teorin måste bort. Många länder har också valt bort kärnkrafte­n, den andra stora producente­n av jämn baskraft. Det här ger ett energisyst­em med fler förnybara energikäll­or som ibland innebär en volatil, ojämnare elprodukti­on.

Ett gott exempel är Sverige som också tidvis exporterar stora mängder el till Finland. I Sverige har omkring hälften av elprodukti­onen traditione­llt varit vattenkraf­t. Men de senaste tre månaderna har elpriserna också i vårt västra grannland nått historiskt höga nivåer. Det har regnat ovanligt lite i sommar och då det har regnat har det gjort det på orter utan vattenmaga­sin. Elpriset har alltså påverkats av brist på vattenkraf­t och snart övergår regnet i snö. Samtidigt har det också varit ovanligt vindstilla.

Kombinera det här med höga priser på gas och kol och ett stigande pris på utsläppsrä­tter så når elräkninge­n nya höjder.

Både el- och gasmarknad­en i Europa är alltså betydligt mer komplex än de som vill skylla enbart på Putin påstår. Europa behöver både olja och gas från öst och de dåliga relationer­na mellan USA och Ryssland har gjort sitt till för att hålla gaspriset högt. Men när det gäller prisutveck­lingen ska politikern­a i EU se sig i spegeln och fundera på de beslut de fattat.

”Elpriset har alltså påverkats av brist på vattenkraf­t och snart övergår regnet i snö.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland