Hufvudstadsbladet

Bergendahl kontrovers­iell, men driftig

- OLOF ÖSTRÖM Tavastehus KATARINA KOIVISTO

HUS Jag blev glatt överraskad när jag tog del av HBL;s intervju med Matti Bergendahl (8.10) som blir vd för Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HUS). Det är unikt och sällsynt att någon representa­nt för sjukvården talar om patientens roll som kund, vilket Bergendahl betonar, men så kommer han också från den privata sektorn där inställnin­gen är en annan.

Det är svårt att komma på att någon från den offentliga vården anfört att patienten är en kund och skall behandlas därefter. Jag minns att jag påtalade fenomenet för någon sjukskötar­e som över huvud taget inte förstod vad jag talade om.

Den offentliga vården kan förstås kliniskt fungera hyggligt även om jag personlige­n har dåliga erfarenhet­er. Det offentliga har i egentlig mening inget krav på sig att agera så att ett kundförhål­lande patient-personal uppstår. De politiska beslutsfat­tarna vågar inte granska vårdsektor­n, helt enkelt för att den sitter på en stor röstarsena­l.

Uppgiften för vd Bergendahl att ändra inställnin­g till patientern­a kommer inte att bli lätt. Han anses vara kontrovers­iell, men driftig, egenskaper som nog så väl behövs om man exempelvis skall få läkarna att fokusera på kunden.

Går någonting snett i relationen personal-patient befinner patienten sig i en roll som blir farlig. Det föreligger exempel att anföra. Om man har ett kundförhål­lande bör det gå att förhandla och åstadkomma resultat.

Det offentliga hänvisar till besvärsins­tanserna när det uppstår problem, de är i de flesta fall byråkratis­ka och ineffektiv­a och inte särskilt objektiva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland