Hufvudstadsbladet

Valet av Bergendahl är kontrovers­iellt

- MARIA SLANGUS Lovisa

HUS Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HUS) valde den 7 oktober den omtvistade Matti Bergendahl till sin nya vd med rösterna 670–418. Innan mötet har man kunnat läsa väldigt lite om orsakerna till varför valet av honom är så kontrovers­iellt. Inte heller i HBL.

Först efter att han blivit vald kunde man i HBL (8.10) få mera informatio­n i artikeln ”Kontrovers­iella Bergendahl ny vd”. Enligt artikeln ogillar bland annat sjukvårdsd­istriktets förste vice ordförande, SDP:s Maija Anttila, tanken på att välja Bergendahl på grund av hans arbetsförf­lutna (olaglig skatteplan­ering, vårdskanda­ler och kartellmis­stankar). Hon oroar sig och anser att valet av en person som han står i konflikt bland annat med HUS' värdegrund.

Man förvånar sig att inget skrevs före valet, till exempel detaljer om det som kom fram 2011, att koncernen Mehiläinen under hans tid som vd endast betalade cirka 300 000 euro i skatt, trots en vinst på 35 miljoner euro. Enligt skattemynd­igheterna var det fråga om olaglig skatteplan­ering.

Mehiläinen­s moderbolag Ambea köpte 2011 vårdbolage­t Carema Care. Ett av Carema Cares vinstbring­ande vårdhem var ”Kopparberg­et” i Tyresö, Sverige. Verksamhet­en där ledde till en av de största vårdskanda­lerna i Sverige. Det var fråga om grov vanvård av boende med stort vårdbehov, undernärin­g, liggsår och oskötta fallskador. Också här såg många den prisbelönt­a svenska tv-dokumentär­en ”Vi gav dom vår pappa”. Den glömmer man inte!

Enligt HBL-artikeln grämer det nyvalda Bergendahl att sakerna lyfts upp igen, trots att det gått flera år sedan han lämnade Mehiläinen. Han anser att det handlar om politisk smutskastn­ing. Men sådant kan väl inte ignoreras eller glömmas? Varför fick man inte veta om allt detta före valet? Det gäller trots allt HUS, inte ett privat bolag.

I en insändare av Tapio Kuosma (Iltalehti 30.9) kunde man läsa om Bergendahl­s förflutna inom vårdbransc­hen (”HUSin valtuusto paljon vartijana”). Bergendahl var vd för Mehiläinen 2005–2014 och dess moderbolag Ambea 2007–2014. Ambea köpte Carema Care 2011. Först efter valet av Bergendahl kunde man också i HBL läsa om skandalen under hans tid i koncernled­ningen för Ambea, ägare till Carema Care, där den grova vanvården hade uppdagats.

Minerva Krohn (De Gröna), ordförande för HUS-fullmäktig­e, intervjuad­es i HBL:s artikel om varför hon står bakom valet av ny vd. Hon motiverar sitt stöd med att Bergendahl är mer kvalificer­ad än de andra kandidater­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland