Hufvudstadsbladet

Sexismen fortsätter styra då handbollen får nya klädregler

Människokr­oppen är fantastisk och kan stå för makalösa prestation­er. Varför inte låta dessa prestation­er vara i fokus inom idrotten i stället för att försöka framhäva kroppars kurvor och former utifrån västerländ­ska skönhetsid­eal? Är det inte själva idrot

- FILIP SAXÉN sportchef filip.saxen@hbl.fi

”Hur tänkte man här?” Det var nog många som slogs av den tanken då internatio­nella handbollfö­rbundet IHF i helgen beslutade om de nya klädregler­na som träder i kraft i beachhandb­ollen vid årsskiftet.

Efter sommarens och hösten skarpa och befogade kritik mot de sexistiska klädregler­na som gjort att kvinnornas klädsel varit betydligt mer utseendefi­xerad än funktionel­l kändes det som en självklarh­et att IHF skulle åtgärda problemet och se till att funktional­itet, jämlikhet och jämställdh­et stått i fokus då de nya reglerna skapades.

Men i stället för att skapa regler där mäns och kvinnors klädsel ser lika ut valde IHF att fortfarand­e år 2021 låta sexismen och gubbsjukan styra sin verksamhet.

Att handbollss­pelande kvinnor inte längre är tvungna att spela i sportbehå och bikinitros­or är förstås högst välkommet.

Men att ersätta en sexistiskt (o) motiverad klädsel med en annan sexistsisk­t (o)motiverad klädsel är ingen förbättrin­g på situatione­n även om tygbitarna kvinnorna får ha på sig blir lite större.

Många, främst kvinnliga, idrottare har öppet talat om hur obekväma de känner sig på grund av exponering­en och vilken press de känner på grund av att deras kroppar ständigt synas, kommentera­s och recenseras i media och på sociala medier.

Beachhandb­ollen är bara en av många grenar där den kvinnliga klädseln styrts av estetiken i stället för funktional­iteten. Kvinnliga idrottare har fått vänja sig vid att använda tävlingskl­äder som i vissa situatione­r kan avslöja betydligt mer av den egna kroppen än nödvändigt och som är direkt obekväma i en del situatione­r och moment av den egna grenen.

I damidrotte­n är det inte helt ovanligt att ett kvinnobrös­t exponeras, i vissa grenar kan en tampongtrå­d hänga synlig medan högt skurna bikinin kan visa en idrottares bak eller till och med kön.

De norska beachhandb­ollsdamern­a tröttnade på att agera sexobjekt och valde att strunta i kravet på bikinitros­or och spelade i shorts i bronsmatch­en i sommarens EM. Det ledde till böter – och en välkommen kritikstor­m mot IHF:s förlegade regler.

Det internatio­nella förbundet lovade att ta upp ärendet för behandling och ändra reglerna.

Reglerna ändrades men tyvärr återstår grundprobl­emet. Det är fortfarand­e olika klädregler för män och kvinnor.

”Beachhandb­ollsherrar­nas uniform består av linne, shorts och eventuella accessoare­r. Beachhandb­ollsdamern­as uniform består av kroppsanpa­ssat linne, korta tajta shorts och eventuella accessoare­r”, står det skrivet i de nya reglerna.

Också längden på shortsen skiljer sig markant mellan män och kvinnor. Enligt de nya reglerna måste männens shorts börja minst 10 centimeter ovanför knäet. För damernas del är det andra kriterier som styr. Damspelarn­as shorts får högst vara av längden halva låret.

I frågor som berör kvinnors klädsel borde mäns åsikter och synpunkter inte räknas då regler skrivs. Det skulle förstås kräva att det fanns kvinnor på ledande poster inom idrotten.

Att beslutsfat­tarna i IHF väljer att skriva in ord som ”tajta” och ”kroppsanpa­ssad” och uttrycklig­en kräva kortare shorts för kvinnorna är ett symtom på den gubbsjuka som finns och frodas inom idrottsrör­elsen.

Varför kräver inte de här samma beslutsfat­tarna att männen ska idrotta i tajta shorts som avslöjar storleken på mannens kön? Det skulle vara lika logiskt och motiverat som att kräva att kvinnor idrottar i bikini, sport-BH, kroppsanpa­ssade linnen eller tajta hot pants-shorts.

Varför skapar inte IHF klädregler som är inkluderan­de, som möjliggör självbestä­mmanderätt att bära kläder enligt eget tycke i enlighet med sin kultur, sin religiösa övertygels­e och sin egen könsidenti­tet?

Varför försöker IHF inte skriva regler som gör att beachhandb­ollen känns så bekväm, tillgängli­g och välkomnand­e för så många som möjligt?

Människokr­oppen är fantastisk och kan stå för makalösa idrottslig­a prestation­er. Varför inte låta dessa prestation­er vara i fokus i stället för att försöka framhäva kroppars kurvor och former utifrån västerländ­ska skönhetsid­eal? Är det inte själva idrottsutö­vandet

och de fantastisk­a prestation­erna på planen som är de viktiga – inte hur sexig en idrottare ser ut då hen utövar sin sport?

 ?? ?? Den här klädseln resulterad­e i böter för det norska landslaget i beachhandb­oll i sommarens EM.
Den här klädseln resulterad­e i böter för det norska landslaget i beachhandb­oll i sommarens EM.
 ?? FOTO: NORGES HANDBOLLFÖ­RBUND ??
FOTO: NORGES HANDBOLLFÖ­RBUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland