Hufvudstadsbladet

Bortglömda sporten som Finland dominerar

- JONATAN SPARV

Finlandssv­enska Tuuve Häkkinen och hennes lagkamrate­r har nu tre raka VM-guld i cheerleadi­ng. Hårt jobb utan ersättning ligger bakom framgångar­na.

Finland dominerar i cheerleadi­ng. I söndags tog damlandsla­get sitt tredje raka VM-guld.

Lika bra gick det på juniorsida­n. Finlands flickor knep guld i cheer-serien på lördagen. Finland tog sammanlagt fyra medaljer i helgens mästerskap.

Tuuve Häkkinen är en av damlandsla­gets tre lagkaptene­r. Hon har varit med och lotsat Finland till de tre raka VM-gulden.

– Det var en otrolig känsla. Projektet har varit extra långt med tanke på att förra årets mästerskap uteblev, säger Häkkinen.

Vad var nyckeln till er triumf? – Vi hade ett väldigt tekniskt svårt program. Vårt lag är väldigt sammansvet­sat. Vi har tränat länge tillsamman­s och har mycket erfarenhet.

Kan man säga att Finland dominerar cheerleadi­ng efter tre raka VMguld?

– Ja kanske, men de andra länderna är väldigt duktiga, speciellt USA. Det är nog aldrig några enkla segrar för oss.

Hårt arbete bakom

Häkkinen berättar att damerna i landslaget tränar flera timmar om dagen för att få allting att sitta.

– De flesta tränar med klubblag utöver landslaget. Dessutom blir det en hel del träning på egen hand. Hela livet är cheerleadi­ng då du är med i landslaget.

Återhämtni­ng och sömn ska räknas med i ekvationen. Och ingen av damerna kan livnära sig på sporten. De betalar för att vara med i landslaget.

– Sporten har så få sponsorer än så länge. Vi måste alla jobba eller studera på sidan om. Det är nog det tyngsta, säger Häkkinen.

Hon tror att en av orsakerna är att sporten är så pass ny.

– Och så rapportera­s det inte lika flitigt om damidrott, tyvärr.

Cheerleadi­ng har ändå växt efter landslaget­s VM-framgångar. Det är Häkkinen glad för, men hon hoppas att sporten får högre status i framtiden.

– Vi får nog jobba hårt för synlighete­n.

VM i cheerleadi­ng ordnades på distans i år.

Cheerleadi­ng

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland