Hufvudstadsbladet

Freitas botanisera­r i afrikanska rytmer

På sin tredje skiva fortsätter pianisten Amaro Freitas från Brasilien botaniseri­ngen bland de gamla rytmerna, huvudsakli­gen från Afrika.

- JAN-ERIK HOLMBERG kultur@hbl.fi

JAZZ Amaro Freitas: Sankofa (Farout)

I likhet med den föregående skivan Rasif (2018) blir rytmerna i virtuosens händer avancerad samtida jazz, men denna gång kanske rötterna når aningen djupare än traditione­rna i den egna hemstaden Recife. Oftast är det inte fråga om vanligare, numera global, brasilians­k musik som bossanova eller olika jazziga former av samba, även om också de ingrediens­erna glimtar på skivan. Pianot används i hög grad som ett slagverksi­nstrument, vilket instrument­et också kan räknas som.

Freitas arbetar med samma musiker som tidigare, kontrabasi­sten Jean Elton och slagverkar­en Hugo Medeiros. Samarbetet är elegant med strukturer­ad improvisat­ion.

Temana är till synes enkla och repetitiva, bestående av ostinaton som påbyggs och varieras. Det kan leda till pianosolon, som i den funkiga Ayeye. Chick Corea, som skivan är tillägnad, dyker upp i tankarna men oktavdrill­arna turas om med modiga kluster. I det energiska stycket Malakoff kan man tänka sig att Corea möter Cecil Taylor, när det preparerad­e pianot låter som en distordera­d Rhodes och tonerna är många.

Oftare leder det inte till direkta solon; i titelspåre­t varieras i stället ostinatona och taktslagen växlar som i 70-talsprogro­ck. Mera sicksackan­de ostinaton blir det i den organiska Baquaqua, i vilken trummorna och basen har minst sagt jämbördiga roller.

Cazumbá inleds med en mekaniskt exakt skönhet som för tankarna till Kraftwerks sequencer, men det går inte åt skogen – det bär in via mesmerisme­r i den djupa regnskogen. Cazumbá är en djurlikt maskerad figur i Bumba-meu-boi, en traditione­ll fest med dans och musik.

Skivan avslutas med Nascimento, givetvis tillägnat Milton Nascimento. Ett sångmässig­t stycke och mest likt det man väntar sig på en brasilians­k skiva.

Det är sällan fel att återbörda saker som kanske glömts, särskilt då resultatet är så exklusivt som på Sankofa – både fungerande och nyskapande.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland