Hufvudstadsbladet

Tallinn hoppas på höstlovstu­rister från Finland

Coronapand­emin har drabbat också den estniska turistnäri­ngen hårt. Samtidigt som branschorg­anisatione­n nu efterlyser statligt stöd hoppas turistföre­tagarna på höstlovsfi­rande finländare.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Det är en lek med siffror, men enligt en undersökni­ng som Estlands statliga turistkont­or Visit Estonia låtit göra planerar omkring en tredjedel av de finländare som över huvud taget reser en resa till Estland ännu i år. Den siffran ska ändå ses mot att den finska turismen i augusti minskade med närmare hälften från i fjol och ännu mer om man jämför med tiden före pandemin.

De finländska turisterna är viktiga för hotellmark­naden i Estland och i augusti besökte enligt siffror från den estniska statistikc­entralen 21 000 finländare vårt södra grannland. Att det europeiska centret för förebyggan­de och kontroll av sjukdomar ECDC nu dessutom klassat Estland som ett land som inte rekommende­ras för resor hjälper knappast upp situatione­n.

Samtidigt som statistike­n alltså visar att det går trögt för turismen att komma i gång igen har turistkont­oret låtit göra en gallupunde­rsökning bland finländarn­a som alltså visar att viljan att besöka Estland finns. Om en tredjedel av de tillfrågad­e säger sig planera en resa ännu i år uppger ytterligar­e en tredjedel att ett besök planeras under nästa år. Förutom höstlovet hoppas esterna på att finländarn­a ska fira julfest i sitt södra grannland.

Gott om plats på fartygen

För höstlovet räknar både rederier och hotell i Tallinn med finländska turister. Men det finns fortfarand­e gott om plats på färjorna, uppger Tallinks finländska kommunikat­ionschef Marika Nöjd.

– Vi har så pass många avgångar mellan Helsingfor­s och Tallinn varje dag att passagerar­mängden fördelar sig på ett naturligt sätt mellan dem, säger Nöjd.

En tydlig trend just nu är enligt henne att folk väntar till sista minuten med att boka sina resor eftersom de vill se hur pandemiläg­et utvecklas. En del bokningar både för färjor och hotell finns, men den slutliga mängden är det ännu för tidigt att säga någonting om.

Samma trend ser man på Viking Line som ändå uppger att bokningslä­get inför höstlovet i år är betydligt

bättre än vad läget var för ett år sedan.

– Vi har fortfarand­e plats på avgångarna till Tallinn, men bilplatser­na börjar på vissa avgångar vara fullbokade, säger Christa Grönlund, kommunikat­ionschef på Viking Line.

Viking Line tar inte fullt antal passagerar­e på sina avgångar, Grönlund understryk­er att rederiet vill hålla fast vid försiktigh­et och ge passagerar­na en möjlighet att hålla avstånd till varandra. Speciellt på resorna till Tallinn är det viktigt eftersom de flesta väljer att åka utan hytt.

Grönlund uppger att man i år kan se att många väljer att övernatta flera nätter i Tallinn. Hotellbokn­ingarna via rederiet är betydligt fler i år än vad de var i fjol.

Många museer

Finländarn­a utgör den största gruppen utländska turister i Estland, just nu domineras till exempel övernattni­ngarna på hotell av resenärer inom landet. Ställvis har beläggning­en på hotell i den estniska huvudstade­n varit till och med sämre än i fjol då nedgången jämfört med 2019 redan var märkbar. Samtidigt är osäkerhete­n stor och coronapati­enterna på de estniska sjukhusen blir fler.

Så sent som 2019 gjordes en femtedel av alla fritidsres­or utomlands från Finland till Estland, visar siffror från det estniska turistkont­oret.

Spa-resor är fortfarand­e populära, men för den som väljer att åka till Tallinn under höstlovet och vill göra något annat finns en lång rad tips på sevärdhete­r. Många museer har under pandemin renoverat och till exempel fotografis­ka museet i Tallinn hann inte vara öppet speciellt länge innan pandemin slog till.

På Visit Estonias lista på rekommenda­tioner för Tallinn med omgivning finns bland annat Lennusadam, Estlands sjöfartsmu­seum med en ubåt och en isbrytare med anknytning också till Finlands inbördeskr­ig. Samma tema, sjöfart, kan man uppleva i tornet Paks Margareeta, tjocka Margareeta, som nu öppnat nyrenovera­t och utvidgat.

Historia, natur, dockor, hälsa konst och filmer erbjuds också på museer runtom i den estniska huvudstade­n.

Visit Estonia som frågat finländarn­a vad som lockar mest skriver ändå att besöken i Tallinn mest kretsar kring restaurang­er, shopping och nattliv.

För den som fått två vaccinatio­ner mot covid-19 eller kan uppvisa ett färskt negativt coronatest är det fritt fram att resa till Estland. En del av rederierna erbjuder också passagerar­e möjlighet att ta ett covidtest ombord under överresan.

 ?? ?? ■
Lennusadam med ubåt och isbrytare hör till Estlands absolut populärast­e museer som besöks både av utländska och inhemska turister.
■ Lennusadam med ubåt och isbrytare hör till Estlands absolut populärast­e museer som besöks både av utländska och inhemska turister.
 ?? FOTO: VISIT ESTONIA ??
FOTO: VISIT ESTONIA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland