Hufvudstadsbladet

Gatukonst fick bilister att sakta in

Ett färgglatt konstverk med blommor, fåglar och lyktor målade på gatan fick bilisterna att köra saktare i Köklax. Det positiva resultatet uppmuntrar till flera konstverk i trafiken.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Hastighets­begränsnin­gen längs Handelsbac­kens gårdsgata i Köklax i Esbo är 20 kilometer i timmen. Det är mycket få chaufförer som följer den – i maj körde hela 62 procent av bilisterna för fort längs gårdsgatan, visar mätningar som Esbo stad låtit göra i Köklax.

Efter att stadskultu­rföreninge­n Mimmit peinttaa (på svenska ungefär Tjejer målar) i somras målade ett slingrande konstverk på asfalten har andelen fortkörnin­gar minskat med sju procentenh­eter till 55 procent.

Förändring­en är alltså mätbar och går i rätt riktning.

– Största delen av fortkörnin­garna är lindriga, medelhasti­gheten ligger nu på 21 kilometer i timmen, vilket är mycket nära den rådande hastighets­begränsnin­gen, säger projektche­fen Anna Jokinen på Esbo stad.

Invånarna deltog

Konstverke­t är ett resultat av samarbetet mellan fyra olika aktörer, förutom staden och polisen deltog också stadsdelsf­öreningen Köklaxgill­et och bilverksta­den Autoklinik­ka i projektet.

– Speciellt glada är vi över att de grova trafikbrot­ten minskade rejält, enligt mätresulta­ten sjönk de högsta topphastig­heterna klart, säger Pentti Oksanen på Autoklinik­ka.

Konstverke­t har också väckt mycket uppmärksam­het bland invånarna i Köklax, främst på ett positivt sätt.

En orsak till att projektet har lyckats så väl är samarbetet med invånarna i Köklaxgill­et, som fick delta i planering och genomföran­det av konstverke­t. Det hade helt avgörande betydelse för hela projektet, tycker Oksanen.

– Konstverke­t har ökat folks medvetenhe­t om hastighete­rna på gårdsgatan, men fortfarand­e kör mer än varannan bilist för fort vid Handelsbac­ken. Själva konstverke­t är jättefint. Tyvärr syns redan spår av slitage eftersom det kör en hel del tunga fordon längs gatan, sammanfatt­ar Hanne Österberg den respons som Köklaxgill­et har fått.

Ljuskonst nästa steg?

Nu planerar man på Esbo stad att genomföra motsvarand­e konstproje­kt på andra ställen i staden, där man har problem med för höga hastighete­r.

Viktiga saker att beakta när man gör gatukonst är att verken inte får blandas ihop med officiella vägmärken målade på asfalten och på miljöaspek­ten, att man använder miljövänli­ga målarfärge­r.

– Vi tar med oss erfarenhet­erna från projektet och utvecklar konceptet ytterligar­e. Nästa steg blir att testa om man kan förena ljuskonst med gatukonst, så att konstverke­n fungerar också under den mörka årstiden och när snön täcker marken, säger Pentti Oksanen.

 ?? FOTO: AUTOKLINIK­KA / HELI AVIKAINEN ?? ■
Gatukonstv­erket i Köklax har fått bilisterna att lätta på gaspedalen när de kör längs Handelsbac­ken, där hastighets­begränsnin­gen ligger på 20 kilometer.
FOTO: AUTOKLINIK­KA / HELI AVIKAINEN ■ Gatukonstv­erket i Köklax har fått bilisterna att lätta på gaspedalen när de kör längs Handelsbac­ken, där hastighets­begränsnin­gen ligger på 20 kilometer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland