Hufvudstadsbladet

Upp till 400 sjukhuspat­ienter i Nyland före påsk

Coronaepid­emin sprider sig så snabbt att regeringen aktiverar delar av beredskaps­lagen. En orsak är att man beräknar att sjukhusen i Nyland kan behöva vårda upp till 400 coronapati­enter i slutet av mars.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Processen för att tillämpa paragrafer­na 86, 88, 106 och 107 i beredskaps­lagen går vidare då regeringen på fredagen beslutade att ge en förordning om ibruktagni­ng till riksdagen.

Det görs för att coronaepid­emin är i en betydligt sämre fas än för ett år sedan då beredskaps­lagen också aktiverade­s.

Regeringen gick inte in på detaljerad­e orsaker på fredagens pressinfor­mation, men i en promemoria som publicerad­es i anslutning till regeringen­s beslut kan man läsa vad som motiverar ett så här drastiskt beslut.

Smittsprid­ningen är så intensiv för närvarande, och de nya virusvaria­nterna så aggressiva, att man räknar med att sjukhusen kommer att belastas hårt. I promemoria­n uppskattas det att behovet av platser för coronapati­enter på sjukhusens bäddavdeln­ingar kommer att öka under hela mars månad.

Om fallen ökar lineärt skulle sjukhusen inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt ha 300–400 covid19-patienter på sina bäddavdeln­ingar inför påskhelgen.

”Om smittsprid­ningen ökar i de äldre åldersklas­serna, i synnerhet bland personer över 50 år, kan behovet av sjukhusvår­d växa ytterligar­e mycket mer”, sägs det i PM:et med tillägget att antalet fall redan ökat bland personer i åldern 50–69 år.

Det är mot den bakgrunden man ska förstå att regeringen snarast vill börja tillämpa de fyra paragrafer­na i beredskaps­lagen. Det ger bland annat en möjlighet att ge avkall på vårdgarant­in och flytta fram mindre brådskande ingrepp för att frigöra mer resurser för pandemihan­teringen. För närvarande vårdas fler coronapati­enter på sjukhus än förra våren.

På presskonfe­rensen bekräftade statsminis­ter Sanna Marin (SDP) åter att regeringen förbereder ett utegångsfö­rbud, utan att tillkännag­e några som helst detaljer eller hur allvarligt läget måste bli för att förbudet ska verkställa­s. Klart är att det vore ett sista alternativ som tillgrips bara i yttersta nödfall.

Vidare ska regeringen få rätten att samordna kriskommun­ikationen kring epidemin. Tidigare har myndighete­rnas delvis kontrovers­iella kommunikat­ion skapat en del förvirring.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Statsminis­ter Sanna Marin och ministrarn­a Anna-Maja Henriksson och
■ Krista Kiuru informerar om regeringen­s beslut att aktivera delar av beredskaps­lagen.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Statsminis­ter Sanna Marin och ministrarn­a Anna-Maja Henriksson och ■ Krista Kiuru informerar om regeringen­s beslut att aktivera delar av beredskaps­lagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland