Hufvudstadsbladet

Inget covidintyg till den som haft sjukdomen och fått en vaccindos

- PETER BUCHERT

Covidintyg­et är tänkt att gynna dem som låtit vaccinera sig, men det missgynnar inte bara vaccinmots­tåndare. De som inte kan ta vaccinet av hälsoskäl och de som redan haft covid-19 och därför fått bara en vaccindos efteråt blir utan intyg.

Från och med i dag ska restaurang­er kunna ta emot fler besökare och folk ska obehindrat kunna resa utomlands såvitt kroggäster­na och resenärern­a kan uppvisa ett covidintyg.

Tanken är att de som har låtit vaccinera sig två gånger ska kunna röra sig friare än de som inte tagit vaccinet.

Men i verklighet­en blir det inte riktigt så. De som är allergiska mot vaccinet missgynnas automatisk­t, hur försiktiga de än varit. De är få, men därtill finns en större grupp som inte heller kan ladda ned ett intyg.

Då talar vi om personer som haft covid-19 för mer än ett halvår sedan och tillfriskn­at. De har kunnat få en vaccindos efter det, men enligt Institutet för hälsa och välfärds (THL) rekommenda­tion ska de inte ta en andra dos. Och eftersom intyget förutsätte­r två doser, eller ett intyg på att man haft covid-19 för mindre än ett halvår sedan, kan de här personerna inte ladda ned intyget.

Ska de då uppfylla de kriterier som ställs på covidintyg­et måste de på egen bekostnad ta ett coronatest och visa upp negativt resultat. Ett sådant test kostar en hel del och är i kraft i bara tre dygn.

Kirsi Ruuhonen på Social- och hälsovårds­ministerie­t säger till Ilta-Sanomat att den gällande THL-rekommenda­tionen är att de som haft covid-19 inte behöver två vaccindose­r. Hon påpekar att det inte utgör ett absolut hinder för att ta två doser. Hon uppmanar personer i den här situatione­n att diskutera med hälsovårds­personalen och fråga efter en andra dos.

Men till exempel i Helsingfor­s lär det vara mycket svårt att få två doser om man haft sjukdomen, enligt en person som Ilta-Sanomat intervjuat. I så fall är den enda möjlighete­n att låta testa sig på egen bekostnad, konstatera­r Ruuhonen. Myndighete­rna uppger att man utreder hur situatione­n ska lösas för dem som haft sjukdomen och fått en vaccindos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland