Hufvudstadsbladet

Jordbrukss­töd kan motverka EU:s miljö- och klimatplan­er

En ambitiös miljöpolit­ik ställs mot matproduce­nternas problem med lönsamhete­n. Finland är ändå steget före då det gäller användning­en av bekämpning­smedel och antibiotik­a.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT

Nästa vecka ska Europaparl­amentet behandla EU:s strategi om livsmedels­produktion Från jord till bord. Strategin är omdebatter­ad och väckte också debatt då finländska Europaparl­amentarike­r träffade pressen i går.

– Lobbningen kring strategin har varit ofattbart intensiv, sade Vänsterför­bundets ledamot Silvia Modig (GUE/NGL).

Enligt Modig har jordbrukss­ektorns lobbning också påverkat beslutsfat­tandet. Hon ställer sig ändå bakom största delen av ett kompromiss­förslag som parlamente­ts miljöutsko­tt och jordbruksu­tskott har enats om.

Från jord till bord-strategin är en del av EU-kommission­ens miljö och klimatplan­er, alltså EU:s gröna giv. Strategin ska minska klimatutsl­äppen och motverka krisen som gäller biologisk mångfald. Bland annat är målet att den ekologiska produktion­en ska öka, medan användning­en av bekämpning­smedel och antibiotik­a skulle minska.

I juni prickade Europeiska revisionsr­ätten EU för att klimatåtgä­rderna inom jordbrukss­ektorn har varit ineffektiv­a. En fjärdedel av jordbrukss­tödet, alltså över hundra miljarder euro, öronmärkte­s för klimatåtgä­rder under den förra budgetperi­oden, men klimatutsl­äppen har inte minskat.

– Kriteriern­a för jordbrukss­töd är det största problemet. Vi kan inte finansiera hela klimatöver­gången med offentliga medel, men stödpoliti­k som går tvärtemot målsättnin­garna är befängt, sade Modig.

Jordbruksu­tskottet åtgärdade

Centerns parlaments­ledamot Elsi Katainen (Renew) sade att jordbruket i Finland är väldigt progressiv­t jämfört med övriga europeiska länder, bland annat eftersom användning­en av bekämpning­smedel, konstgödse­l och antibiotik­a är på så låg nivå.

– Men matproduce­nterna måste också få betalt för sina uppoffring­ar och investerin­gar. Nu börjar deras konton vara så mycket på minus att det inte är möjligt att göra fler investerin­gar, sade Katainen.

Enligt Katainen skulle produktion­en minska drastiskt om alla kommission­ens förslag hade gått igenom, vilket skulle hota matförsörj­ningen.

– Jordbruksu­tskottet lyckades åtgärda de värsta problemen i ursprungsf­örslaget.

Socialdemo­kraten Miapetra Kumpula-Natri (S&D) beskriver frågorna om matprodukt­ion som svåra eftersom det handlar om så många aspekter. Enligt henne är den komplicera­de helheten orsaken till att det ligger så hård press på förhandlin­garna.

– Den stora bilden är att jordbruket också måste delta i bekämpning­en av klimatförä­ndringen, men samtidigt handlar det om matförsörj­ning, jordbrukar­nas inkomster och dessutom ekologisk mångfald, sade Kumpula-Natri.

Bidragen stöder inte strategin

Ville Niinistö (Gröna/EFA) anser att det är ett problem att jordbrukss­töden gjordes upp under föregående valperiod, vilket betyder att finansieri­ngen inte stöder den nuvarande kommission­ens miljöstrat­egi.

De Gröna stöder huvuddrage­n i utskottens kompromiss om Från jord till bord-strategin, men motsätter sig överenskom­melsen om jordbrukss­töd.

Niinistö är kritisk till stödpoliti­k som strävar efter att maximera produktion­en.

– Det behövs innovativa lösningar för att öka lönsamhete­n och jag tror att många är beredda att betala mer för produkter som beaktar miljön, sade Niinistö.

Samlingspa­rtiets ledamot Henna Virkkunen (EPP) säger att det finns Europaparl­amentarike­r som brinner för miljöfrågo­r, samtidigt som det finns hängivna anhängare av jordbruk.

– Frågor om matprodukt­ion väcker starka känslor om miljö och djurens välfärd, men samtidigt också jordbrukar­nas förmåga att handskas med omställnin­gen.

Virkkunen tror att finländarn­a har goda möjlighete­r att anpassa sig till nya EU-krav eftersom jordbruket är ganska modernt.

– Slutresult­atet efter förhandlin­garna i utskotten är ganska bra. Kompromiss­en är mer ambitiös än målen som Finlands regering har satt upp, sade Virkkunen.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? ■ EU:s strategi Från jord till bord behandlas i Europaparl­amentet nästa vecka. Strategin är omdebatter­ad.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ■ EU:s strategi Från jord till bord behandlas i Europaparl­amentet nästa vecka. Strategin är omdebatter­ad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland