Hufvudstadsbladet

LUCIA PÅMINNER OM DET GODA I VÄRLDEN

-

Finlands Lucia står i spetsen för en stor, gemensam satsning, där en mångskifta­nde grupp frivilliga hjälps åt att sprida glädje och samla in medel som används för att stöda barnfamilj­er som har det svårt. Årets luciajury söker kandidater som känner för och verkligen vill ta sig an uppdraget, som är positiva till sin natur och vana sångare.

Lucia är ett ljus när det är som mörkast – det är årets luciajury överens om. Luciajuryn 2021 består av HBL:s chefredakt­ör Erja Yläjärvi,

Yles programled­are Nicke

Aldén och Finlands Lucia 2017 Anna-Kajsa Edström.

– Lucia är en påminnelse om att det finns gott i världen. När det är mörkt – både helt konkret och kanske i livet – finns det människor som vill ge av sin tid och komma med hopp. Det är det som lucia står för: alla behöver inte göra allt, men alla kan göra något litet. Det finaste du kan ge är din tid, säger Anna-Kajsa Edström.

– Det är en viktig och fin tradition på alla sätt och vis. Jag tänker framför allt på alla besök som lucia gör, hur fint och värdefullt det är. Det känns extra viktigt i år efter fjolårets begränsnin­gar. Jag fick en behaglig känsla i kroppen när jag läste att evenemange­n och besöken verkar vara tillbaka i normala banor i år, säger Nicke Aldén.

INRE EGENSKAPER­NA AVGÖR

Luciajuryn väljer tio kandidater bland de förslag som skickats in. Medlemmarn­a har klart för sig vilka egenskaper de söker i luciakandi­daterna – och det handlar inte över huvud taget om utseendemä­ssiga egenskaper.

– Lucia kommer som ett ljus mitt i mörkret, så jag kommer att försöka hitta kandidater som har en ljus och positiv attityd till livet, säger Erja Yläjärvi.

Edström har själv erfarenhet av vad som krävs av Finlands Lucia under de intensiva vinterveck­orna.

– Jag kommer att leta efter en människa som genuint vill dela med sig av sin tid. Och rent praktiskt: någon som har erfarenhet av att sjunga. Lucia kommer att behöva sjunga mycket och lära sig snabbt, det är en intensiv inlärnings­period. Därför är det viktigt att lucia har intresset, men också kapacitete­n, rent musikalisk­t.

LUCIAINSAM­LINGEN TILL STÖD FÖR UTSATTA BARNFAMILJ­ER

Finlands Lucia är frontfigur för luciainsam­lingen, vars medel används till att stöda barnfamilj­er som har det tungt. Orsakerna bakom kan vara många, till exempel ekonomiska bekymmer, sjukdom eller brist på nära, stödjande relationer – och i år dessutom de ytterligar­e påfrestnin­gar som coronapand­emin medfört. Intäkterna från insamlinge­n används bland annat till FamiljeKra­ft-läger, som ordnas i samarbete med Svenska semesterfö­rbundet.

Luciainsam­lingen 2020 inbringade sammanlagt 171 000 euro.

KANDIDATER­NA PRESENTERA­S I SLUTET AV OKTOBER

Luciajuryn gör sitt val den 20 oktober. Samma dag presentera­s listan på årets tio luciakandi­dater. I samband med De tios dag den 25 oktober och under veckorna som följer presentera­s de tio kandidater­na närmare.

 ?? ?? Nicke Aldén
Nicke Aldén
 ?? ?? Anna-Kajsa Edström
Anna-Kajsa Edström
 ?? ?? Erja Yläjärvi
Erja Yläjärvi
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland