Hufvudstadsbladet

Pilbågsman­nen dödade människor i deras hem

Psykisk sjukdom var den troligaste orsaken till Espen Andersen Bråthens pilbågsdåd i Norge, säger polisen. Han tog sig in i privatbost­äder när han begick morden. Själv var den misstänkte inte med vid häktningsf­örhandling­en eftersom han hanteras av sjukvår

- TT

Polisen har jobbat brett vad gäller motiv till onsdagens dåd i Kongsberg.

– Vi har jobbat utifrån alla hypoteser. Är det ilska, hämnd, jihad, är det provokatio­n? Vad är motivet? säger polisinspe­ktör Per Thomas Omholt på en presskonfe­rens på fredagseft­ermiddagen.

– Hypotesen som styrks mest i utredninge­n är att bakgrunden är sjukdom.

Över 50 vittnen har förhörts, polisen har också pratat med många fler i området. Utredninge­n och vittnesför­hören styrker det Espen Andersen Bråthen själv förklarat i förhör.

Espen Andersen Bråthen har tagit sig in på privata adresser och dödat. Fler vapen än pil och båge har använts, närmare bestämt två, men polisen vill inte gå ut med vilken typ av vapen.

– Vittnen ska inte påverkas av vad de läser i pressen. Det är därför vi inte vill säga vilka vapen som använts, säger polisinspe­ktören Per Thomas Omholt.

Fyra veckor

Den misstänkte överlämnad­es i vårdens händer redan på torsdagen, enligt norska medier. Därför var han inte på plats när det var häktningsf­örhandling i Buskerud tingrett på fredagsmor­gonen.

Myndighete­rna fick gehör för kravet på häktning i fyra veckor, plus till en början brev-, besöks- och medieförbu­d samt full isolering för mannen, rapportera­r NTB.

Espen Andersen Bråthen har efter förhör utvärderat­s av en psykiater. Enligt försvarsad­vokat Fredrik Neumann har därefter beslut tagits om en fullständi­g rättspsyki­atrisk undersökni­ng, skriver NTB.

Pil i axeln

37-åringen har kopplingar till radikala miljöer, men frågan är alltså hur mentalt redig han var.

– Han förstår vad han har gjort, betonar dock advokaten för VG.

Inga fler polisförhö­r kommer att hållas tills vidare, utan nu blir det rättspsyki­atrin som hanterar den misstänkte i en utredning som kan ta flera månader. Under tiden sitter han inte i fängelse, men är inlåst på en psykiatris­k institutio­n.

Det första larmet kom strax efter klockan 18 i onsdags. Bråthen hade då bland annat skjutit med pil på en ledig polisman och träffat honom i axeln, inne på en livsmedels­butik i Kongsberg. En tillskynda­nde polispatru­ll möts också av pilar.

– Dessa kontakter med gärningsma­nnen är inne på Coop Extra, men de kommer inte i position för att själva avfyra skott, säger polismästa­re Ole B Saeverud till NRK.

Fem dödsoffer

Enligt tidningen VG hade patrullen skyddsutru­stning med sig i bilen, men tog inte på den innan de rusade in i butiken. Medan de väntar på kollegor med skyddsutru­stning lyckas gärningsma­nnen smita från fastighete­n, oklart hur.

Först en halvtimme senare hittas han igen. Polisen sköt varningssk­ott, men gripandet beskrivs ändå som relativt odramatisk­t.

Troligen är det under den halvtimmen Bråthen hinner döda fyra kvinnor och en man, alla mellan 50 och 70 år.

– Utifrån det vi vet nu verkar det som om några, troligen alla, dödades efter det att polisen var i kontakt med gärningsma­nnen för första gången, sade Ole B Saeverud på torsdagen.

Tre personer skadades vid dådet, samtliga har skrivits ut från sjukhuset, uppger polisens talesperso­n Torfinn Frostad för VG.

Espen Andersen Bråthen är en 37-årig dansk medborgare som har konvertera­t till islam. Han är född och uppvuxen i Norge med en dansk och en norsk förälder, rapportera­r flera medier.

Islamistis­k radikalise­ring

Polisen har tidigare haft kontakt med honom och haft farhågor om islamistis­k radikalise­ring.

– Det är inget tvivel om att själva handlingen framstår som att det kan vara en terrorhand­ling. Men det är viktigt att utredninge­n får ha sin gång och att vi får motivet klart för oss, säger Hans Sverre Sjøvold, chef för PST, Norges motsvarigh­et till finländska Skyddspoli­sen.

Allt talar för att han agerade ensam, men motivet till attacken är ännu oklart. Dådet utreds som mord och Espen Andersen Bråthen har inte blivit delgiven misstanke om terrorbrot­t.

Enligt norska medier dömdes Espen Andersen Bråthen under förra året till besöksförb­ud efter att ha dödshotat två familjemed­lemmar.

Mitt i fredagsbön­en slog attentatsm­ännen till. Många döda och skadade rapportera­s efter dådet mot en shiitisk moské i Kandahar i södra Afghanista­n.

Uppgifter om dödstal varierade först kraftigt, men timmar efter dådet stod det klart att över 30 personer dödats.

– 32 lik och 53 skadade har förts till vårt sjukhus hittills, sade en läkare i storstaden till nyhetsbyrå­n AFP.

Senare uppdaterad­es dödssiffra­n till 41 döda, och över 70 skadade, enligt flera nyhetsbyrå­er.

Enligt vittnen hördes tre explosione­r under fredagsbön­en i den shiamuslim­ska moskén i Kandahars centrala delar, där många människor samlats.

Händelsen är under utredning, uppger en talesperso­n för det sunnimusli­mska talibansty­ret. Talibanern­a i sin tur är terrorstäm­plade av bland andra FN.

Misstankar riktas mot den sunnimusli­mska terrorröre­lsen IS, vars attacker ökat sedan det talibanska maktöverta­gandet.

Förra veckan tog IS på sig en självmords­bombning i en shiitisk moské i provinsen Kunduz, i vilken 46 människor dödades.

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY/NTB/TT ?? Blommor och tända ljus för offren i Kongsberg.
FOTO: TERJE BENDIKSBY/NTB/TT Blommor och tända ljus för offren i Kongsberg.
 ?? FOTO: TORSTEIN BØE/TT-NTB ?? PST-chefen Hans Sverre Sjøvold vid en av torsdagens presskonfe­renser
■ om dådet i Kongsberg.
FOTO: TORSTEIN BØE/TT-NTB PST-chefen Hans Sverre Sjøvold vid en av torsdagens presskonfe­renser ■ om dådet i Kongsberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland