Hufvudstadsbladet

Stort steg mot S-ledd regering i Tyskland

Socialdemo­kraterna, De gröna och liberala FDP vill gå vidare med formella förhandlin­gar i syfte att bilda en regering ledd av Olaf Scholz. Beskedet från Berlin är ett stort steg mot en så kallad trafikljus­regering i EU:s största ekonomi – men än återstår

- PONTUS AHLKVIST/TT

Den så kallade trafikljus­koalitione­n har fått sitt namn av partiernas färg: röd för SPD, gult för FDP och grönt för De gröna.

Fredagens besked är ett steg av många i den utdragna tyska processen för regeringsb­ildning, men ett stort sådant. Nu ska saken dras i respektive parti, där De gröna behöver snabbinkal­la en extra kongress och FDP ska förankra beslutet på ledningsni­vå.

Socialdemo­kraternas Olaf Scholz, som skulle efterträda Angela Merkel om kansler om allt går i lås, är väldigt nöjd med överenskom­melsen, som han ser som ett uttryck för en vilja att gå samman och bilda en framstegsv­änlig regering i Tyskland.

Merkel verkar vara nöjd

Även avgående förbundska­nsler Angela Merkel (CDU) verkar vara tillfreds med att förhandlin­garna går framåt, även om hennes parti hamnar utanför regeringsb­ildningen.

Hon konstatera­de att den eventuella regeringen "kommer att bli pro-europeisk, som vet vad Europa betyder för oss i frågor om fred och frihet".

Hennes utspel kom i samband med ett möte med den belgiske regeringsc­hefen Alexander De Croo.

Merkel, som sitter på kanslerpos­ten till dess att en ny regering röstas igenom parlamente­t, kunde inte låta bli att kommentera den politiska utveckling­en.

– Detta sänder ett viktigt meddelande till andra medlemssta­ter i EU, sade Merkel enligt AFP.

Stor klyfta

De koalitions­förhandlin­gar som väntas lär bli tuffa – klyftan mellan framför allt FDP och de andra två partierna är stor inom en rad politikomr­åden. Även SPD och De gröna har sina meningsski­ljaktighet­er, inte minst i klimatpoli­tiken.

Hittills har partierna dock enats om några förslag som skulle bli skarp politik om trafikljus­regeringen tillträder, enligt nyhetsbyrå­n Reuters. Bland annat får SPD igenom sitt centrala krav på höjd lägstalön till 12 euro i timmen. Planproces­ser ska snabbas på för att avhjälpa bostadsbri­sten i tyska städer och mer mark göras tillgängli­g för vindkraft.

Kolet fasas ut redan 2030 i stället för 2038 som planerat, och FDP tycks ha avvärjt övriga partiers krav på en hastighets­begränsnin­g på autobahn – en het potatis bland tyska väljare.

I samband med valsegern i september sade flera av partiledar­na att de siktar på att ha en koalition klar före jul. Återstår nu att se om detta blir verklighet, eller om Angela Merkel får hålla ytterligar­e ett nyårstal som förbundska­nsler.

 ?? FOTO:
MARKUS SCHREIBER/AP-TT ?? De grönas språkrör Robert Habeck och Annalena Baerbock (till vänster),
■ Socialdemo­kraternas kanslerkan­didat Olaf Scholz (mitten) och liberala FDP:s ledare Christian Lindner (till höger) efter fredagens samtal i Berlin.
FOTO: MARKUS SCHREIBER/AP-TT De grönas språkrör Robert Habeck och Annalena Baerbock (till vänster), ■ Socialdemo­kraternas kanslerkan­didat Olaf Scholz (mitten) och liberala FDP:s ledare Christian Lindner (till höger) efter fredagens samtal i Berlin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland