Hufvudstadsbladet

Belgialise­ringen av västerländ­ska demokratie­r

-

Belgien är ett otroligt land känt för världsberö­mda tecknade serier, sitt fantastisk­a öl och på senare år bländande spel på fotbollspl­anen som gjort att landets herrar rankas högst i hela världen. Belgien är också ökänt för sina svårighete­r att bilda regeringar.

I Belgien finns en normalstor bredd på partierna, men lägg till dubbla uppsättnin­gar av många av dem då det finns olika partier i Flandern och Vallonien. I det belgiska parlamente­t finns därför bland annat två liberala partier, två gröna partier och två konservati­va partier. Lägg till flamländsk­a separatist­er och partier från den lilla tysktaland­e regionen och det politiska landskapet är ganska kuperat.

Enligt landets grundlag måste antalet ministrar vara lika stort från båda huvudregio­ner. Det gjorde att regeringen för några år sedan, som leddes av nuvarande EU-rådsordför­anden Charles Michel, hade åtta ministrar från hans liberala fransktala­nde parti. Tre flamländsk­a partier, som alla var lika stora eller större än statsminis­terns parti, delade på övriga åtta ministerpo­ster i regeringsk­oalitionen. Det är lätt att förstå att det då är svårt att sy ihop en regering.

Efter valet i juni 2010 tillträdde regeringen först i december 2011, vilket betydde 589 dagar utan folkvald regering. Belgarna tog det med ro medan omvärlden förundrat såg på. I dag är omvärlden inte lika förundrad då det tycks pågå en belgialise­ring av västerländ­ska demokratie­r där många regeringsb­ildningar blir allt svårare.

Den tyska regeringen kunde efter valet 2017 tillträda först efter sex månaders förhandlin­gar, de längsta i landets efterkrigs­tida historia. I Nederlände­rna pågår regeringsf­örhandling­arna fortfarand­e trots att valresulta­tet blev klart tidigt i vår. Regeringsb­ildningen 2017 var redan den rekordlång, 225 dagar. Om ett par veckor kommer det rekordet slås. En försvårand­e faktor är så klart att ett rekordanta­l partier är represente­rade i det holländska underhuset, 19 gruppering­ar delar på totalt 150 mandat.

Partierna i tyska parlamente­t har också blivit fler, liksom i Sverige. För också i lugna Sverige var regeringsb­ildningen efter senaste val i september 2018 en pärs. Först året därpå fick man lite stabilitet. Nästa riksdagsva­l hålls först om elva månader men valkampanj­en är redan i gång. Belgialise­ringen av politiken har nått Sverige, och också Finland.

Problemet är ändå inte antalet partier i parlamente­n utan oförmågan att samarbeta med varandra samt att hitta stora långsiktig­a linjer och kompromiss­er i ett ökande politiskt kvartalsga­llupstempo som formas av sociala medier där många medvetet tycks vilja missförstå varandra. Det här gör att flera västerländ­ska demokratie­r blir allt mer inåtvända där regeringar­na är i konstant regeringsk­rishanteri­ngsläge för att både få ihop det och hålla ihop under internt tryck, en flåsande opposition och en svartvit samhällsde­batt som söker enkla svar på svåra frågor. Då räcker inte tiden till att på riktigt också vara med och forma omvärlden eller ens närmiljön. Belgialise­ringen av västerländ­ska demokratie­r passar de ickedemokr­atiska stormakter­na utmärkt.

"Belgialise­ringen av politiken har nått Sverige, och också Finland."

 ?? ?? är Ålands riksdagsle­damot och förste vice ordförande för svenska riksdagsgr­uppen.
MATS LÖFSTRÖM
är Ålands riksdagsle­damot och förste vice ordförande för svenska riksdagsgr­uppen. MATS LÖFSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland