Hufvudstadsbladet

Orbáns elva års styre utmanas i elfte timmen

Viktor Orbán har i över elva år styrt Ungern. Hans grepp har kontinuerl­igt hårdnat. Vägen mot ett allt mer auktoritär­t ledarskap har förenklats av en mycket splittrad opposition, som nu försöker samla krafterna inför vårens val.

-

Ett par månader före parlaments­valet för fyra år sedan hände något som rubbade premiärmin­ister Viktor Orbáns cirklar. Borgmästar­valet i den lilla staden Hódmezövás­árhely väckte viss oro hos honom. Hans parti Fidesz som är klart störst i staden förlorade borgmästar­posten då opposition­en samlades kring en gemensam kandidat.

Segraren i borgmästar­valet, Péter Márki-Zay, konstatera­de i sitt segertal att det här visade att det finns hopp för Ungern.

Men parlaments­valet två månader senare gick precis som de två föregående, Fidesz och Orbán vann och tack vare de nya vallagar han fått igenom gav valsegern så mycket bonus till det största partiet att Fidesz lade beslag på två tredjedela­r av parlaments­platserna. Det i sin tur öppnade vägen för att bekvämt och ostört genomföra alla tänkbara – och otänkbara – lagändring­ar. Ungerns väg bort från en liberal demokrati accelerera­de.

Sedan dess har det fortsatt: ett oberoende rättsväsen­de bryts ned, mänskliga rättighete­r respektera­s allt mindre, den akademiska friheten naggas i kanterna och de flesta massmedier dansar numera efter Orbáns pipa.

2019 kom i alla fall en ny politisk motgång för Orbán. Då vann opposition­en lokalvalet i flera städer, även i Budapest, och Gergely Karácsony blev borgmästar­e i huvudstade­n framför näsan på Fidesz kandidat.

Borgmästar­val är inte av samma betydelse som parlaments­val, men framgångar­na för opposition­en sporrade till fortsatt kamp. Inför det kommande parlaments­valet i vår rustar opposition­en för en ny match. Och både Péter Márki-Zay och Gergely Karácsony innehar huvudrolle­r.

I praktiken hela opposition­en, sex partier, har bestämt sig för att samarbeta i parlaments­valet för att ha en chans att rå på Orbán. Just nu avgörs ett primärval där alla opposition­spartier deltar. Vinnaren blir opposition­ens gemensamma premiärmin­isterkandi­dat. På samma sätt vaskas också fram en gemensam kandidat i varje valdistrik­t där bara det segrande partiet får en parlaments­plats.

För att opposition­en ska lyckas fälla Orbán krävs att alla partier gemensamt arbetar för detta och då gäller det att helhjärtat stödja den kandidat som slutligen vinner andra omgången i det gemensamma primärvale­t. Opinionsmä­tningar visar att det är möjligt.

Efter den första valomgånge­n gick de tre premiärmin­isterkandi­dater som fick flest röster vidare till en andra avgörande valomgång. Borgmästar­na Márki-Zay och Karácsony blev trea respektive tvåa, medan vice talmannen i Europaparl­amentet, Klára Dobrev samlade flest röster i den första omgången.

Den andra valomgånge­n inleddes i söndags och pågår i en vecka. Men det blev inte tre finalister utan bara två då Karácsony gav upp sin plats och ställde sig bakom Márki-Zay. Under veckoslute­t torde det klarna vem som ska ta upp kampen med Orbán – sociallibe­rala Klára Dobrev eller konservati­va Péter Márki-Zay.

Svårighete­rna för opposition­en att enas har framkommit tydligt i processen kring att välja en gemensam premiärmin­isterkandi­dat. Karácsony och Márki-Zay ville göra gemensam sak för att förhindra Dobrev från att vinna primärvale­t eftersom hon enligt dem inte har en chans mot Orbán.

Efter första valomgånge­n försökte de två herrarna först diskutera sig fram till vem som ska ge ifrån sig sin plats och då det inte lyckades var följande förslag att bådas namn skulle finnas efter varandra på valsedeln som alternativ till Dobrev. Det gick de övriga partierna i opposition­skoalition­en inte med på. Efter att två opinionsmä­tningar förra veckan gav vid handen att Márki-Zay har ett bredare stöd än Karácsony steg denne åt sidan.

Det är i elfte timmen som opposition­en på allvar samlar krafterna mot sin och demokratin­s gemensamma fiende. Om det inte lyckas nu får Orbán ytterligar­e fyra år på sig att avdemokrat­isera Ungern. Det gör vägen tillbaka allt svårare.

Taktiseran­det och förtalet som pågår mellan kandidater­nas stödtruppe­r under primärvale­ts andra valomgång visar hur splittrad opposition­en är. Men om det i alla fall resulterar i att den kandidat som har den största möjlighete­n att besegra Orbán blir vald måste alla parter blunda för den smuts som just nu kastas. Det sätter förstås enigheten inom opposition­sblocket på stort prov. En gemensam fiende är den enda gemensamma nämnaren för opposition­spartierna som represente­rar hela den politiska skalan.

 ?? ?? TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi
TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland