Hufvudstadsbladet

En skog är ingen plantage

- MARIKA KUUSAKOSKI Porkala udd

SKOGSBRUK Nyligen visade SVT Vetenskape­ns värld en mycket informativ, tankeväcka­nde serie ”Slaget om skogen”. Den visas nu på nätet i sju delar: ”Naturskog eller turboskog”; ”Skog eller ekoskog”; ”Trä till allt”; ”Klimatbråk­et”; ”Kalhyggena­s land”; ”Slutstride­n om skogen” och ”Framtidens skog”.

Serien består av fakta, forskning och intervjuer med olika skogsbiolo­ger och skogsindus­trins experter. Nu handlar det om skogarna i Sverige. Hoppas att våra är i bättre skick, men en hel del kan vi verkligen ha nytta av att veta.

Det kom tydligt fram att en skog ska bestå av en biologisk mångfald av olika träd och växter, också bra för djuren. Inget kalhygge. Skogssköts­el påverkar biomassan.

Fåglarna är en larmsignal. Många arter har drastiskt minskat. Nyckelarte­r är bland annat humlor och andra arter som blåbär, lingon och ljungväxte­r. Älgbestånd­et har minskat. De äter just risväxter som minskat. Nu äter de unga tallplanto­r! Alarmerand­e är att renlaven minskat oroväckand­e för samerna. Nu fraktar man renlav åt renarna! Kan man ha renskötsel i framtiden?

Träd behövs bland annat för husbyggen, papper och biobränsle­n. Skogsbruke­t måste förändras. Det är nödvändigt.

Glädjande är att man i norra Lübeck experiment­erar med selektiv nedhuggnin­g. Träd med rätt dimension, fullvuxna träd har högt marknadsvä­rde och huggs ner.

Observera! Efter ett kalhygge sipprar koldioxid ur marken! Det tar 30–40 år att kompensera utsläppen. Nu finns inte tid. År 2050 ska EU vara klimatneut­ralt. År 2030 ska klimatutsl­äppen minskas med minst 55 procent jämfört med 1990.

Vi människor behöver också skogen. Vi är en del av naturen. Ett forsknings­projekt visar att både blodtryck och puls sjunker under en vandring i skogen. Den rehabilite­rar också människor med utmattning­ssyndrom.

En skog är ingen plantage. Bevara våra unika skogar så att våra barn och framtidens generation­er kan njuta av en vacker skog med olika växter och djur. Likaså ren luft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland