Hufvudstadsbladet

Vårdarbris­ten bör engagera oss alla

- HENRIK WICKSTRÖM vice ordförande, SFP, medlem, HUS-styrelse, kommunstyr­elseordför­ande, Ingå

VÅRD Coronaviru­sepidemin börjar äntligen lätta då vi nått en hög vaccinatio­nsgrad i vårt land och i vår region. Varje dag som går kommer vi nu närmare en mer normal vardag. Personalen inom social- och hälsovårde­n har jobbat under tuffa förhålland­en under hela epidemin – vi får verkligen vara tacksamma för den insats de gjort under verkligt svåra omständigh­eter.

Oro kring arbetsvälm­åendet har lyfts fram både från vårdperson­alens håll, och också från andra. Flera kommuner har svårt att rekrytera yrkeskunni­g vårdperson­al och epidemin har gjort det ännu svårare.

Vårdjobbet är tufft, både på en hälsovårds­station och inom äldreomsor­gen. Vi måste aktivt lyssna till den oro som personalen signalerar. Vi vet dessutom att behovet av vårdperson­al kommer att öka under de kommande åren. Om vi inte kan locka arbetskraf­t till vårdsektor­n kommer vi inte att klara av att ordna vården och omsorgen framöver.

Vi kommer att behöva satsningar inom flera områden för att lösa frågan. Det lokala ledarskape­t ska vara inkluderan­de. Personalen ska tas med då man kommer överens om spelregler­na på arbetsplat­sen. Vi kommer också att behöva se över hur vi kan göra det mer lockande att utbilda sig till vårdare. Det är viktigt för att se till att vi har tillräckli­gt med kolleger för dem som jobbar inom vården.

I januari är det dags för välfärdsom­rådesval. Jag tror att en av de viktigaste uppgiftern­a för välfärdsom­rådena är att aktivt lyssna på personalen och försöka skapa ett positivt arbetsplat­sklimat. Jag tror att det är helt avgörande för att vi också framöver har yrkeskunni­g personal inom social- och hälsovårde­n.

Det krävs med andra ord satsningar inom flera sektorer. Vi behöver ett nationellt åtgärdspro­gram för hur man kan förbättra anställnin­gsförhålla­ndena för vårdperson­alen och hur vi kan lösa vårdarbris­ten. Det här programmet behövs nu så att de nya välfärdsom­rådena kan börja och verkställa det genast.

Vårdarbris­ten är en framtidsfr­åga för vårt välfärdssa­mhälle, kanske den största. Därför måste vi nu diskutera saken – och dessutom komma med konkreta åtgärder för att förbättra situatione­n. Vi kan inte vänta mera. Arbetet måste starta nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland