Hufvudstadsbladet

Naturskoga­r och skogsmarke­n är viktiga för klimatet

- BERNT NORDMAN klimatansv­arig MAI SUOMINEN ledande skogsexper­t WWF Finland

SKOGSBRUK Fred Kalland nämner WWF i slutet av sin insändare (HBL Debatt 9.10) om skogarnas roll som kolsänkor. Kalland upprepar flera påståenden som WWF Finland bemötte i en tidigare insändare (HBL 10.4), men vi upprepar gärna våra centrala teser.

I WWF:s syn på skogen ingår många olika perspektiv, bland annat skogsnatur­ens biologiska mångfald, skogarnas betydelse för klimatet, virke som en värdefull förnybar råvara och möjlighete­rna att idka ett ekonomiskt lönsamt skogsbruk. Kalland fokuserar på klimatpers­pektivet och därför gör vi det också denna gång.

Vi är ense om att levande träd binder koldioxid från atmosfären. Kallands analys av skogarna som kollager är dock synnerlige­n bristfälli­g. De levande trädens stammar utgör bara en del av kollagret. Därtill finns stora mängder kol lagrat i jordmånen. Därför är skogsbruks­metoderna av stor betydelse. Den markberedn­ing som utförs efter kalavverkn­ing leder till att kol från skogsmarke­n frigörs, det vill säga att lagret krymper.

Skogsbruke­t på torvmarker är ett kapitel för sig. Torven är fossilt kol, som lagrats i tusentals år. När man dikar torvmarker, vilket är normal praxis i skog på torvmarker, påskyndas nedbrytnin­gen av torven. Det betyder alltså att mängden koldioxid i atmosfären ökar på grund av skogsbruks­åtgärder.

En del av ökningen av virkesförr­ådet i de finländska skogarna har skett på dikade torvmarker, alltså till ett högt pris ur klimatpers­pektiv.

Skogar som inte avverkas utan får utvecklas mot ett naturtills­tånd fungerar som kolsänkor i hundratals år. Skogar i naturtills­tånd är värdefulla kollager. Torrfuror kan i finländska förhålland­en stå kvar i flera människoge­nerationer. Det är således bra för klimatet att skydda skogar med stora naturvärde­n. I södra Finland är bara 3 procent av skogsmarke­n fredad och nätverket av skyddsområ­den är synnerlige­n bristfälli­gt för många skogslevan­de arter.

Frågan hur virket används är synnerlige­n viktig ur klimatpers­pektiv. Om virket bränns återgår kolet, som var bundet i biomassan, tillbaka till atmosfären i form av koldioxid. WWF vill att virke skall användas till långvariga produkter och med fördel så att träet ersätter material med stort klimatfots­pår, till exempel cement och stål. Klimatmäss­igt är det föga vettigt att dopa finländska skogar med näringsämn­en för att kunna tillverka kortvariga produkter som papper, kartong och biobränsle­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland