Hufvudstadsbladet

VR ser brett utbud av alternativ för tågtrafike­n på kustbanan och Hangöbanan

- JUHO HANNUKAINE­N trafikplan­eringsdire­ktör, VR

JÄRNVÄG Det nya avtalet om upphandlad trafik mellan Kommunikat­ionsminist­eriet (KM) och VR om persontågt­rafik för åren 2022– 2030 är ännu inte klart. Tidtabelle­rna i det nya avtalet är inte huggna i sten för hela avtalsperi­oden, utan de kan också ändras mitt under perioden. Det är inte VR:s önskan att kopiera den nuvarande tidtabelle­n för ersättande bussar mellan Hangö och Karis till ett nytt avtal efter att elektrifie­ringen av Hangöbanan har färdigstäl­lts, men under banarbeten­a är ersättande bussar nödvändiga. VR ser ett brett utbud av utveckling­salternati­v inom Hangötrafi­ken och är också redo att trafikera förbindels­esträckan med eltåg genast när elektrifie­ringen av banan har färdigstäl­lts.

Utöver den grundtrafi­k som ingår i det nya avtalet om upphandlad trafik har VR identifier­at ytterligar­e möjlighete­r för mer trafik som det huvudsakli­gen skulle vara möjligt att genomföra med befintlig materiel och befintliga banor. VR har presentera­t olika utveckling­salternati­v för kustbanans och Hangö-Helsingfor­s-trafikens del till KM och kommunerna i regionen redan i våras. Förslagen innehåller bland annat alternativ­a trafikerin­gsmodeller för tidtabelle­rs del och direkttåg från Hangö till Helsingfor­s.

Konkurrens­en på banorna är öppen. Persontraf­iken öppnades slutgiltig­t för konkurrens den 1 januari 2021, då VR:s ensamrätt inom fjärrtrafi­k upphörde. Persontraf­iken har öppnats med Open Access-principen som innebär att operatörer­na kan konkurrera marknadsmä­ssigt på samma banavsnitt med egen materiel. VR-Group vann Finlands första anbudsförf­arande för Helsingfor­sregionens trafik (HRT) lokaltågst­rafik våren 2020. Styrelsen för HRT fattade beslut om vinnaren av anbudsförf­arandet. Avtalsperi­oden är tio år. VR har också vunnit konkurrens­utsättning­en när det gäller drift av spårvägstr­afik i Tammerfors 2019.

Artikeln i HBL (8.10) påstår att VR och KM inte har någon förståelse för tågresande i vardagen. Vi på VR ser saken på annat sätt – vi arbetar hårt för att säkerställ­a att vår marknadsmä­ssiga tågtrafik svarar på efterfråga­n på bästa möjliga sätt. VR bär biljettint­äktsrisken även inom KM:s upphandlad­e trafik, vilket betyder att passagerar­antal och biljettint­äkter är mycket viktiga för att avtalet ska vara förnuftigt för VR. Det ligger alltså i VR:s intresse att försöka förbättra kundservic­en och kundupplev­elsen även inom upphandlad trafik så att antalet passagerar­e ökar även inom den.

Att öka antalet passagerar­e är det viktigaste även inom den marknadsmä­ssiga Åbo–Karis– Helsingfor­s-trafiken: tidtabells­strukturen och uppehållsb­eteendet planeras så att hela järnvägssy­stemet lockar så många passagerar­e som möjligt att använda tåg. Tågturerna­s hastighet och antal är naturligtv­is en av de viktigaste faktorerna, och dessa begränsas betydligt av att kustbanan är enkelspåri­g från Kyrkslätt ända till Åbo.

Vi diskuterar också aktivt och i gott samförstån­d med städerna och våra kunder.

VR ser ett brett utbud av utveckling­salternati­v inom Hangö-trafiken och är också redo att trafikera förbindels­esträckan med eltåg genast när elektrifie­ringen av banan har färdigstäl­lts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland