Hufvudstadsbladet

Slut på både ris och bensin

“Vilken kris? undrar Boris Johnson i en intervju med BBC:s politiska korrespond­ent Laura Kuenssberg."

- CHARLOTTA BUXTON är HBL:s medarbetar­e i London.

Tabloidern­a tipsar om hur man fryser in julmat eftersom butikshyll­orna väntas se ännu tommare ut i december. Men premiärmin­ister Boris Johnson tar krisen med jämnmod.

En vän berättar att priset på gasen som värmer upp hennes hus nyligen stigit från 80 pund till 120 pund per månad. Mina svärföräld­rar har svårt att tanka bilen eftersom bensinen är slut i deras närområde. Det går inte längre att köpa Uncle Ben's ris någonstans. Vad är det som händer?

Problemen Storbritan­nien ställs inför just nu är många. Energikris­en som även märks i resten av Europa har drabbat britterna hårt. Gasnivåern­a är låga efter fjolårets kallla vinter. Energibola­g kollapsar och priserna skjuter i höjden för många brittiska konsumente­r.

Samtidigt råder en enorm brist på arbetspers­onal. Efter brexit och under pandemin reste många EUmedborga­re hem. På grund av reglerna som gäller efter utträdet har de som velat komma tillbaka för att köra lastbilar, slakta grisar, plocka grönsaker eller ta hand om gamla och sjuka britter mötts av en stängd gräns.

Det innebär bland annat att varorna inte kommer fram i tid till butikerna eftersom det inte finns tillräckli­gt med chaufförer, att tiotusenta­ls grisar måste avlivas utan att köttet tas tillvara eftersom det inte finns tillräckli­gt med slaktare och att grönsaker ruttnar eftersom ingen kan plocka dem.

Boris Johnson har lovat införa temporära arbetsvisu­m för att locka

EU-medborgare tillbaka till Storbritan­nien så att de kan köra lastbilar. Men enligt organisati­oner som represente­rar industrin är det för lite och för sent och dessutom verkar premiärmin­istern inte anse att det är hans problem.

”Vilken kris?”, undrar Boris Johnson i en intervju med BBC:s politiska korrespond­ent Laura Kuenssberg inför de konservati­vas partikongr­ess förra veckan.

På partikongr­essen skyller han problemen på landets industri, på näringsliv­et och på företag som inte kunnat anpassa sig efter nya tider.

– Vi ska inte återvända till den gamla söndriga mallen med låga löner, låg tillväxt, låga färdighete­r och låg produktivi­tet som möjliggjor­ts tack vare en okontrolle­rad invandring, säger Johnson i sitt tal under partikongr­essen.

Regeringen anser att det är industrin som måste skärpa sig. Att jordbruket och transportf­irmorna förlitat sig på billig arbetskraf­t från Europa och nu i stället borde börja skola upp brittiska arbetare och betala högre löner.

Problemet är att industrin inte håller med. Många ekonomiska experter i Storbritan­nien varnar dessutom att om lönerna stiger inom vissa branscher, utan att produktivi­teten samtidigt förbättras, så kommer den största konsekvens­en av experiment­et vara högre priser.

För ett par veckor sedan stod jag utanför ett stort shoppingce­nter i brexitområ­det Dartford för att fråga britterna om de tomma hyllorna i butikerna. ”Det var väl så här det var under andra världskrig­et”, sa en kvinna. ”Vi får helt enkelt klara oss med mindre en tid.”

Hon var en brexitanhä­ngare. Och många av dem som stöder utträdet ur EU försöker nu finna sig i läget med mer eller mindre gott humör. Tabloiden Daily Mail tipsar bland annat om vilken julmat man kan frysa in redan nu eftersom det väntas bli brist på allt möjligt i matväg före julen.

Boris Johnson och de konservati­va fortsätter dessutom vara populära – trots kriserna. Partiet fortsätter leda över opposition­en Labour i de senaste mätningarn­a. Men frågan är hur det går för Boris Johnson om det blir svårt att värma upp huset under vintern.

Man talar redan om en ny ”winter of discontent” – den ökända kallla vintern 1978 och 1979 då soporna samlades på hög och britterna kämpade med elavbrott och strejker.

Näringsliv­sministern Kwasi Kwarteng har lovat att ”ljusen inte kommer att slockna” om det blir en kall vinter. Men i en intervju med Financial Times varnar James Huckstepp, chef för analysbola­get Emea Gas Analytics, att gasnivåern­a i Storbritan­nien redan är låga. Han säger: ”Det råder fortfarand­e mycket osäkerhet kring hur vi ska ta oss igenom vintern utan att landet ställs inför väldigt allvarliga försörjnin­gsproblem.”

Det är med andra ord inte bara mat vi som bor i Storbritan­nien borde hamstra den här gången – det kanske även är dags att köpa ved.

Man talar redan om en ny ”winter of discontent” – den ökända kalla vintern 1978 och 1979 då soporna samlades på hög och britterna kämpade med elavbrott och strejker.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland